'ABD, F-35 ekipmanlarını Türkiye'ye göndermeyi askıya aldı'

'ABD, F-35 ekipmanlarını Türkiye'ye göndermeyi askıya aldı'

ABD, Rusya ile S-400 anlaşmasında ısrarcı olan Türkiye'ye F-35 ekipmanlarını göndermeyi askıya aldı.

ABD, Rusya ile S-400 anlaşmasında ısrarcı olan Türkiye'ye F-35 ekipmanlarını göndermeyi askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ın konuyla ilgili bilgisi olan iki kaynağa dayandırdığı özel haberine göre, ABD'li yetkililer Türkiyeli mevkidaşlarına Ankara’nın F-35 savaş uçaklarının teslimine hazırlık için gereken F-35 bağlantılı ekipmanı alamayacağını bildirdi.

F-35 savaş uçakları ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretiliyor. Türkiye de savaş uçağının bazı parçalarını tedarik ediyor. Reuters’a konuşan ve ismini vermeyen kaynaklar, bundan sonraki eğitim teçhizatının ve F-35 bağlantılı bütün materyallerin sevkiyatının iptal edildiğini belirtti.

PENTAGON: ASKIYA ALINDI

Pentagon'dan yapılan açıklamada da "Türkiye'nin S-400 teslimatına devam etme konusundaki net kararı göz önünde bulundurularak, Türkiye'nin F-35 operasyonel kapasitesiyle bağlantılı teslimat ve faaliyetler askıya alınmıştır. Bu önemli konuyla ilgili Türkiye ile diyaloğumuz devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Rusya’dan satın almayı planladığı S-400 savunma sisteminden geri adım atmayacağını söylemişti. İlk S-400 teslimatının temmuz ayında yapılacağını iddia etmişti.