ABD, Çinli 24 şirketi kara listeye aldı

ABD, Çinli 24 şirketi kara listeye aldı

ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli 24 şirketi kara listeye alırken, bazı Çin vatandaşlarına da vize kısıtlaması getirileceğini duyurdu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli 24 şirketin Güney Çin Denizi'ndeki suni adalara askeri istihkam yapılmasına katkı sağladıkları gerekçesiyle kara listeye alındığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Ticaret Bakanlığı, Çinli 24 şirketi, Güney Çin Denizi'ndeki uluslararası olarak tartışmalı yapay adalarda gerçekleştirilen Çin askeri yapılanmasına ve bölgenin askerileştirilmesine katkıda bulunmalarından dolayı Varlık Listesi'ne ekledi" denildi.

"Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, ABD'nin ve diğer ülkelerin protestolarına karşın yapay adaları 2013 yılından bu yana hızlıca yapılandırdı'' denilen açıklamada ''Çin Komünist Partisi'nin ABD'nin ortaklarının egemenlik haklarını hiçe sayarak Güney Çin Denizi'nde askeri olarak büyümesini sağladı" ifadeleri yer aldı.

POMPEO'DAN ÇİN VATANDAŞLARINA VİZE KISITLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise ABD'nin, "Güney Çin Denizi'nin askerileşmesine katkıda bulunan bazı Çin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı konacağını" dile getirdi ve ekledi:

"Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi'ndeki karakollarda geniş çaplı hak iddia eden, inşada bulunan ve askerileşmesine katkıda bulunan veya Çin'in bölgedeki hak sahiplerine baskı yapmasını destekleyen Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına vize kısıtlaması getirmiştir."