ABD cihatçılar için endişeli: 'Harekattan başka yöntemler de var'

ABD cihatçılar için endişeli: 'Harekattan başka yöntemler de var'

Suriye ordusunun İdlib'de cihatçılara yönelik operasyonu ABD'yi endişelendirmeye devam ediyor. Pentagon'dan yapılan açıklamada yine "sivil ölümler" söylemi tekrarlandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Washington’un İdlib için kendi planını önermeye hazır olduğunu fakat bu konuda Rusya işbirliğinin söz konusu olmadığını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Suriye’nin İdlib’i cihatçılardan geri alma harekatına karşı yine “sivil ölümler” söylemi öne atıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD’li askeri yetkililer, İdlib’de terörle mücadele operasyonlarını, alışılagelen büyük bir harekâttan daha etkili bir şekilde sürdürmenin bir yöntemi olduğuna inanıyor. 

Başkan (Dunford); ABD’nin işbirliğini değil, Amerikan kuvvetlerinin ve araçlarının teröristlerin kentsel ortamda dahi saptanması ve sivillerin arasında minimum kayıplarla imha edilmesi için kullanılmasını kastettiğini belirtiyor” 

‘RUSYA’YLA GÖRÜŞME YOK’

Açıklamada ayrıca Dunford’un Rus mevkidaşı Orgeneral Vaeriy Gerasimov’la İdlib krizinin başlangıcından beri görüşmediğini ve şimdilik görüşmeyi planlamadığını ifade ettiği kaydedildi. 

Pentagon, ordunun değerlendirmelerine göre Suriye’nin diğer bölgelerindeki şiddetten kaçan ‘yüzbinlerce kişinin arasında gizlenmek’ için yaklaşık 20-30 bin terör yanlısının İdlib’e girdiğini de iddia etti.