ABD Büyükelçiliği: Vize başvuruları süresiz durduruldu

ABD Büyükelçiliği: Vize başvuruları süresiz durduruldu

ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'den yapılan vize başvurularının süresiz durdurulduğu bildirildi.

ABD Büyükelçiliği "Son gelişmeler ABD hükümetini, Türkiye hükümetinin ABD Büyükelçilik misyonlarının ve personelinin konusunda vermiş olduğu taahhütleri yeniden değerlendirmek zorunda kalmıştır. Bu değerlendirme devam ederken elçilik ve konsolosluklara gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek bütün Amerikan diplomatik misyonlarına yapılmakta olan göçmen olmayan vize başvurularını tamamen askıya aldık" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'DEN "KOPYALA YAPIŞTIR" AÇIKLAMA

Öte yandan, Türkiye'nin de ABD'nin bu kararına karşılık olarak ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldığı öğrenildi. Hürriyet tarafından paylaşılan belgede, "ABD'deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır" ifadeleri yer alıyor.

Ancak, Türkiye tarafından yapılan açıklamanın İngilizce versiyonunun ABD'nin yaptığı açıklamanın birebir aynısı olduğu görüldü. Bu açıklama, Türkiye'nin ambargo kararının "kopyala-yapıştır" yöntemiyle alındığı yönünde yorumların yapılmasına sebep oldu. Çünkü, ABD vatandaşlarının Türkiye'ye girişlerinde Vize uygulaması yerine giriş pulu uygulaması kullanılıyor. Amerikan vatandaşları, Türkiye'ye yaptıkları turistik ziyaretlerde "on arrival"(varışta alınan) vize uygulamasını kullanıyorlar. Dolayısıyla ABD vatandaşlarının Türkiye ziyaretleri için ABD'de bulunan Türkiye Elçilikleriyle herhangi bir işi bulunmuyor. 

ABD'nin vize durdurma kararına yönelik açıklamasından önce bir gerilim daha yaşanmıştı.İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un "casusluk" suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin ABD Ankara Büyükelçiliği, söz konusu tutuklamaya tepki gösterdiği bir önceki açıklamasında "Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

YANDAŞ BASININ MANŞETLERİ HATIRLANDI

Öte yandan, ABD'nin uygulamaya başladığı vize ambargosu akıllara ABD Başkanı Trump ile Erdoğan'ın görüşmesini getirdi. İkilinin görüşmesinina ardından yandaş basın tarafından görüşmenin oldukça olumlu geçtiği vurgulanmıştı. Söz konusu görüşmeden yaklaşık iki hafta sonra önce Büyükelçilik çalışanının tutuklanması, ardından ise vize ambargosu gelişmeleri yaşandı. 

AMBARGOYA İLK YORUM ŞAMİL TAYYAR'DAN

AKP'li milletvekili Şamil Tayyar ABD Büyükelçiliğinin vize hizmetlerini askıya alma kararını Twitter hesabı üzerinden değerlendirdi. Tayyar, paylaşımında "ABD vize başvurularını durdurma kararıyla en ağır darbeyi ajanlarına vurdu, Türkiye'de kaldılar!" ifadelerini kullandı.

NEVZAT ÇİÇEK'TEN NAZIM HİKMET PAYLAŞIMI

Yandaş Nevzat Çiçek, ABD tarafından alınan kararın ardından Twitter hesabı üzerinden Nazım Hikmet'in dizelerinin yer aldığı bir fotoğraf paylaştı. Çiçek ayrıca yaptığı diğer paylaşımlarda ise "Altıncı filoyu o gün hep beraber denize dökemedik acısını toplum olarak hep beraber çektik umarım ders almışızdır. Biri Nazım paylaştım diye şaşırıyor, diğeri Necip Fazıl paylaşmadım diye küfrediyor. Geçmiş hatalar beni ilgilendirmez ikisi de bizim." ifadelerini kullandı.

VİZE YASAĞI HANGİ ÜLKELERE UYGULANIYOR?

ABD'nin vize ambargosu kararı halihazırda 5 ülkeye uygulanmakta. Bu ülkeler arasında İran, Libya, Suriye, Yemen, kısmen  Belarus, ve Kamboçya bulunuyor.

Aynı zamanda, Trump'ın 18 Ekim'de uygulanmaya başlayacak  "vize yasağı kararnamesi" ile birlikte seyahat kısıtlamaları ve sıkı güvenlik kontrolleri getirilen ülkeler İran, Libya, Somali, Suriye, Yemen, Çad, Kuzey Kore ve Venezuela oldu.