ABD Başkanı Joe Biden'dan 11 Eylül mesajı

ABD Başkanı Joe Biden'dan 11 Eylül mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, gün içerisinde 11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği yerlerde düzenlenecek anlamalara katılacak. Biden ilk yayınladığı videoda ise 'birlik' vurgusu yaptı.

Yirmi yıl önce ABD'ye düzenlenen 11 Eylül saldırıların anma etkinlikleri düzenleniyor. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği New York, Pensilvanya ve Washington'da yapılan anmalara ABD Başkanı Joe Biden'ın katılması bekleniyor. İlk mesajını video aracılığı ile veren Biden, 'acılarının hâlâ taze olduğunu' söyledi.

'ASLA BOZULMAMASI GEREKEN ŞEY ULUSAL BİRLİK'

BBC'de yer alan habere göre, Joe Biden toplamda 2 bin 977 kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül 2001 saldırılarını anarken 'birlik' mesajı verdi. ABD'li Başkan gün içerisinde anmalara katılacak olsa da bir video yayınladı. Kayıtta "Bundan sonraki dakikalar, saatler, aylar ve yıllar içinde hayatlarını riske atan ve hayatlarını kaybeden herkesi onurlandırıyoruz" ifadelerini kullanan Biden "Ne kadar zaman geçerse geçsin, anmalar sanki haberi daha birkaç saniye önce almışsınız gibi her şeyi acı bir şekilde geri getiriyor" dedi. 

Konuşmasında 'insan doğasının karanlık gücünü tanıdıklarını ve Müslüman Amerikalılara karşı korku ve öfke, kızgınlık ve şiddete de tanıklık ettiklerini' söyleyen Biden, 'ABD'nin en büyük gücü' olarak 'ulusal birlik' tanımı yaptı. Biden, "Asla bozulmaması gereken tek şeyin ulusal birlik olduğunu öğrendik" diye konuştu.

SALDIRI YERLERİNE ZİYARET

Reuters'ın haberine göre, Biden gün içerisinde çeşitli etkinliklere katılacak. ABD'li başkanın ilk durağı, Dünya Ticaret Merkezi'nin binaları olan İkiz Kuleler saldırılarının gerçekleştiği New York olacak. El Kaide'nin sorumluluğunu üstlendiği saldırılarda toplamda dört uçak kaçırılmış, ikisi İkiz Kuleler'e çarpmıştı. 

Biden'ın ikinci durağı ise Pensilvanya'da uçak kazasının gerçekleştiği yer. Kaçırılan uçaklardan birinde yolcuların karşılık vermesi sonucunda uçak kontrolden çıkmış ve Pensilvanya'da bir tarlaya düşmüştü. Son olarak ABD'li Başkan Washington'a dönüp burada Pentagon'u ziyaret edecek. Aynı gün Washington'da bulunan ve ABD ordusunun sembolü olan Pentagon'a da bir uçak çarpmıştı.

YİRMİNCİ YILIN ANLAMI

Bu yıl düzenlenecek 11 Eylül anmalarının, ABD'nin Afganistan'dan çekilişinden hemen sonra gerçekleşiyor olmasının ise ayrı bir anlamı var. Saldırıların El Kaide tarafından Afganistan'da planlanması, aynı zamanda ABD'nin Afganistan işgalini de başlatmıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i yakalama amacını öne sürerek 11 Eylül'ün gerçekleşmesinin hemen ardından, Afganistan'a başta hava saldırısı olmak üzere asker göndermişti. Ardından başlayan savaşın en önemli taraflarından birinin de bugün ülkede yönetimi ele geçiren Taliban oluşu, elbette yirminci yıl anmalarına farklı bir anlam katıyor. Öyle ki Taliban'ın kurduğu hükümeti resmen bugün tanıtması gündeme gelmişti.