ABD Başkanı Biden: Kabil Havalimanı’na düzenlenen saldırının hesabını ödeteceğiz

ABD Başkanı Biden: Kabil Havalimanı’na düzenlenen saldırının hesabını ödeteceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, 13 ABD askeri ve 60 sivilin hayatını kaybettiği Kabil Havalimanı'ndaki patlamalarla ilgili basın açıklaması düzenledi. Biden, "Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Hepinizi bulup bunun hesabını ödeteceğiz" dedi.

Taliban'ın kontrol altına aldığı Afganistan’da binlerce kişinin tahliye için beklediği Kabil Havalimanı'nın dışında dün düzenlenen ve IŞİD'in üstlendiği iki bombalı saldırıda, 13 ABD askeri ve en az 60 sivil hayatını kaybetmiş, 140 kişi de yaralanmıştı

ABD ülkeden çekilirken meydana gelen saldırı, ABD'nin Afganistan işgali boyunca en fazla ABD askerinin hayatını kaybettiği kara saldırısı oldu. Saldırının ABD çekilirken gerçekleşmiş olması ve Taliban'ın "güvenli geçişten sorumlu olduğu" bölgede olması sebebiyle, Biden yoğun eleştiri altında.

‘BU SALDIRIYI BEKLİYORDUK, ÇEKİLME KARARININ ARKASINDAYIM’

Çekilme kararının arkasında olduğunu ve "20 yıllık savaşın bitmesi gerektiğini" belirten Biden, tüm yaşananların sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi. Kabil'de "çok zor bir gün yaşadıklarını" belirten "Bu, bir süredir endişelendiğimiz ve konuştuğumuz şekilde bir terör saldırısı" dedi.

‘ASLA AFFETMEYECEĞİZ, HESABINI ÖDETECEĞİZ’

Sahadaki durumun sürekli değiştiğini ve anlık olarak güncellemeleri takip ettiğini belirten ABD Başkanı, tahliye operasyonlarında çalışırken saldırıda hayatını kaybeden askerlerin diğer insanların hayatlarını kurtarmaya çalışan çok tehlikeli bir görevi sürdürdüklerini söyledi. "Asla affetmeyeceğiz" ifadelerini kullanan Biden, "Bu saldırıyı düzenleyenler ve Amerika'ya zarar vermek isteyen herkes şunu bilsin: Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Hepinizi bulup bunun hesabını ödeteceğiz” diye ekledi.

15 Ağustos'ta Kabil'e giren Taliban cezaevlerindeki terör suçlarıyla hüküm giymiş suçluları serbest bırakmıştı.

Biden, saldırganların bu hapishanelerden salıverilenlerin içinden çıkmış olabileceğini savundu. ABD Başkanı, iki saldırıyı üstlenen IŞİD Horasan grubuna yönelik operasyon düzenleme, liderlerini bulma ve "hesabını ödetme" sözü verdi.

TAHLİYE OPERASYONLARI SÜRECEK

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre tahliye operasyonlarının da saldırılara rağmen sürdürüleceğini belirten Biden, hayatını kaybeden Afgan sivillerin ailelerine de başsağlığı diledi:

Daha yapacak çok iş var ve bunu yapma kapasitemiz var. Kararlılığımızı sürdürmeliyiz.

Görevi tamamlayacağız ve askerlerimiz çekildikten sonra da Afganistan'dan ayrılmak isteyen her Amerikalıyı bulmanın yollarını bulmaya devam edeceğiz. Hepsini bulup tahliye edeceğiz.

‘TALİBAN’A GÜVENMİYORUZ’

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, "ABD ordusu havalimanı dışında güvenliği sağlama sözü veren Taliban'a güvenerek hata mı yaptı?" sorusuna "Onlara kimse güvenmiyor" diye belirtetrek şöyle yanıt verdi:

"Sadece faaliyetlerini devam ettirebilmek için yani kendi çıkarları için yapmakta olduğu şeylere güveniyoruz. Söylediğimiz tarihte ülkeden ayrılmış olmamız ve olabildiğinde fazla insanı tahliye etmemiz onların çıkarına."

BİDEN’DAN ‘İNTİKAM LİSTESİ’ ELEŞTİRİSİNE ‘EVET, BÖYLE DURUMLAR OLMUŞ OLABİLİR’ YANITI

Taliban, çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Artık Afganların Kabil Havalimanı'na gitmesine izin vermeyeceğiz" demişti.

Gün içinde ABD'nin Taliban'a, havalimanına girmelerine izin vermeleri için ABD vatandaşlığı, yeşil kartı veya ABD'lilerle birlikte çalıştığı için vizesi bulunan Afganların isim listesini verdiğinin haberlere yansıması, "Taliban'a intikam listesi verildiği" gerekçesiyle yoğun eleştiri almıştı.

Biden'a bu haberler sorulduğunda ABD'nin Taliban'la tahliyeler için iş birliği yapıldığını söyledi ve "Evet, böyle durumlar olmuş olabilir" dedi.