ABD-AKP 'atışması' İdlib'e kadarmış: Anlaştılar

ABD-AKP 'atışması' İdlib'e kadarmış: Anlaştılar

ABD Dışişleri tarafından yapılan açıklamada ABD ve Türkiye'nin, İdlib'e yönelik hiçbir saldırının "kabul edilemez" olduğu konusunda anlaştığı belirtildi.

Foto: Arşiv

İleri Haber

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye’nin İdlib ilindeki durumuyla ilgili perşembe günü Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme sonrası ABD Dışişleri tarafından yapılan açıklamada Pompeo ve Çavuşoğlu’nun “Esad rejiminin İdlib’e yönelik her tür askeri saldırının Suriye’deki çatışmaları kızıştıracak pervasızca ve kabul edilemez olduğu konusunda anlaştığı” belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in açıklamasına göre konuşmada kullanılan ifadeler ABD Başkanı Donald Trump’ın bir gün önceki ifadelerinden daha sert bir konum ortaya koyuyor.

'ESAD YANLISI HERHANGİ BİR ASKERİ SALDIRI KABUL EDİLEMEZ'

Trump, pazartesi günü “Cumhurbaşkanı Beşar Esad İdlib iline pervasızca saldırmamalıdır. Ruslar ve İranlılar bu potansiyel insanlık trajedisinde rol almakla insaniyet açısından çok büyük bir hata yapmış olur. Yüzlerce insan ölebilir. Bunun olmasına izin vermeyin” ifadelerini kullanmıştı.

Şimdi ise Dışişleri Bakanlığı'nın Beyaz Saray’ın kırmızı çizgisini genişlettiği görünüyor. Trump “pervasız bir saldırıya” karşı uyarıda bulunmuşken ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile birlikte İdlib’e yönelik “Esad yanlısı herhangi bir askeri saldırının kabul edilemez olduğunu” dile getiriyor.

POMPEO VE ÇAVUŞOĞLU 'ANLAŞTI'

Açıklamada Pompeo ve Çavuşoğlu’nun “Esad rejiminin İdlib’e yönelik her tür askeri saldırının Suriye’deki çatışmaları kızıştıracak pervasızca ve kabul edilemez olduğu konusunda anlaştığı” belirtiliyor.

Sputnik'te yer alan habere göre hükümet, yedi yıl önce savaşın başlamasından beri Rusya hava kuvvetlerinin desteğiyle büyük şehirleri ve bölgeleri cihatçılardan kurtarırken onların İdlib iline tahliyesine de izin vermişti. Salı günkü açıklamasında dile getirdiği üzere ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley cuma günü toplanacak olan BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib’deki durumu tartışmaya açacak.