ABD Adalet Bakanlığı, Sezgin Baran Korkmaz iddianamesinin detaylarını açıkladı

ABD Adalet Bakanlığı, Sezgin Baran Korkmaz iddianamesinin detaylarını açıkladı

Sezgin Baran Korkmaz hakkında bir kara para aklama, 10 para transferi dolandırıcılığı, bir de resmi sürecin işleyişini engelleme suçlaması yapılıyor.

ABD Adalet Bakanlığı, hakkındaki yakalama kararı nedeniyle Avusturya'da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz'ın, ABD'deki bölge mahkemesinde yargılanması için ABD'ye iadesini talep edeceklerini açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da 19 Haziran'da gözaltına alınan SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında aranan holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'a ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Korkmaz'ın ABD'nin talebi üzerine gözaltına alındığına işaret edilen açıklamada, 28 Nisan'da Utah eyaletine bağlı Salt Lake City'deki mahkemenin jüri kararında Korkmaz'ın hakkında bir kara para aklama, 10 para transferi dolandırıcılığı, bir de resmi sürecin işleyişini engelleme suçlaması olduğu kaydedildi.

Açıklamada, mahkemenin Korkmaz'ı 133 milyon dolardan fazla kara para aklamakla suçlandığına işaret edildi.

'ABD'YE İADESİNİ İSTEYECEĞİZ'

Korkmaz ve işbirlikçilerinin söz konusu paralarla Türkiye ve İsviçre'deki bazı havayolları, oteller, yatlar ve evleri satın aldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"ABD, Korkmaz'ın Utah'da bölge mahkemesinde mahkeme önüne çıkması için ABD'ye iadesini isteyecek. Korkmaz, hakkındaki suçlamalardan suçlu bulunursa, kara para aklamaktan 20 yıl, her bir para transferi dolandırıcılığından 20'şer yıl ve resmi sürecin işleyişini engellemekten 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak."

İDDİANAMEDE NELER VAR?

İddianamede Sezgin Baran Korkmaz sanık, ABD hükümeti davacı olarak yer alıyor.

İddianamede adı geçen şirketler ve isimler şöyle: 

Korkmaz'ın sahibi olduğu Türkiye'deki SBK Holding AŞ, Biofarma İlaç ve Lüksemburg'daki Isanne Sarl ve banka hesaplarının kontrolünü elinde bulundurduğu Komak Isı Yalıtım, Setap Teknoloji Sistemleri, Blane Teknoloji Sistemleri, Mega Varlık Yönetim, Washakie Renawable Energy şirketi, Washakie Renewable Energy'nin sahipleri Jacob Kingston, Isaiah Kingston, Kingston'ların kontrolündeki United Fuel Supply, Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan); Dermen'in çıkarı olduğu (veya) kontrolündeki Noil Energy Group, Speedy Lion Renewable Fuel Investments, GT Energy, SBK Holdings USA.

İddianamede Kingston kardeşler ile Levon Termendzhyan'ın 2011-2016 yılları arasında, ABD Hazinesi'ne bağlı Vergi Dairesi'nin biyoyakıtlar için sağladığı vergi teşviklerinden faydalanma amacıyla sahte beyannameler düzenledikleri öne sürülüyor.

Washakie Renewable Energy ve United Fuel Supply aracılığıyla Kingstonlar ile Termendzhyan'ın 1 milyar dolarlık beyanname düzenledikleri, ABD Hazinesi'nin de bu kişilere 470 milyon dolarlık teşvik ödemesi yaptığı belirtiliyor. 

İddianamede bunların "hak edilmemiş ödemeler olduğu" ifadeler olduğu belirtiliyor ve şu ifadelere yer veriliyor:

"Jacob Kingston ve Isaiah Kingston, Levon Termendzhyan'ın ve sanık Korkmaz'ın yönlendirmesiyle, Washakie'nin, yolsuzluk sonucu elde edilen yaklaşık 133 milyon doları, Korkmaz'ın Lüksemburg ve Türkiye'deki hesaplarına aktardı."

İddianamede aklanan paraların ne kadarının hangi şirket ve birey hesabında kullanıldığına ilişkin listelenen iddialar ve meblağlar da var. 

Yolsuzluk yoluyla elde edilen paraların Türkiye'de Biofarma ilaç şirketine, adı Servus olan ve daha sonra Setap ve Blane olarak değiştirilen teknoloji şirketine, varlık yönetim şirketi Mega Varlık'a, Borajet'in alınması için kullanılan Bukombin, Bugaraj adlı holding şirketlerine, adı daha sonra SBK Air olarak değiştirilen Aydın Jet'e yatırım amaçlı kullanıldığı öne sürülüyor. Ayrıca, Türkiye'de bir gayrimenkul, otel, hastane, İsviçre'de iki otel, Queen Anne adlı yat, bir havayolu şirketi, bir jet, İstanbul'da Boğaz'da bir villayı ve apartman dairesini de "kara parayla" satın alındığı iddia ediliyor.

TÜRKİYE'YE İADE SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI 

Hakkında Interpol'ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz'ın 5 Aralık 2020'de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı'nın güvenlik kamera kayıtlarından tespit edilmişti.

Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta bir kasabada emniyet güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Bu gelişme üzerine Türkiye, aynı gün Korkmaz'ın iade edilmesi için gereken süreci Avusturya makamları nezdinde başlatmıştı.