ABD, 18 İran bankasına yaptırım kararı aldı

ABD, 18 İran bankasına yaptırım kararı aldı

ABD, 18 İran bankasına yaptırım uygulama kararı aldı. İran yönetimi, "ABD, gıda ve ilaç ödemeleri için kullandığımız kanalları havaya uçurmak istiyor" diyerek tepki gösterdi.

ABD yönetimi, 18 İran bankasına yaptırım uygulama kararı aldı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "ABD rejimi, Covid-19 salgınının ortasında gıda ve ilaç ödemeleri için kullandığımız kanalları havaya uçurmak istiyor" diyerek karara tepki gösterdi.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yabancı Varlık Kontrol Ofisinin (OFAC); İran'ın 18 bankasını yaptırım listesine aldığı duyuruldu. Açıklamada görüşlerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, söz konusu yaptırım kararının Amerikan dolarına yasa dışı erişimi durdurma taahhüdünü yansıttığını söyledi.

Mnuchin, "Yaptırım programlarımız, İran terörist faaliyetlere desteğini kesene ve nükleer programlarını sona erdirene kadar devam edecek" dedi.

İRAN'DAN YAPTIRIM KARARINA TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 18 İran bankasına yaptırım uygulama kararı alan ABD yönetiminin,  İran'ın gıda ve ilaç ticareti için kullandığı ödeme araçlarını ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi.

Twitter'dan yaptığı açıklamada karara tepki gösteren Zarif, ABD'nin yaptırım kararı aldığı bankaların İran'ın gıda ve ilaç ticareti için kullanıldığını söyleyerek, "ABD rejimi, Covid-19 salgınının ortasında gıda ve ilaç ödemeleri için kullandığımız kanalları havaya uçurmak istiyor. İranlılar bu son zulümden de kurtulacak" ifadelerini kullandı.

Zarif, "Bir halkı açlığa mahkum etmeye yönelik komplo bir insanlık suçudur. Paramızı bloke eden suçlular ve buna imkan tanıyanlar adaletle yüzleşecek" dedi.