AB: Venezuela'ya askeri müdahale kabul edilemez

AB: Venezuela'ya askeri müdahale kabul edilemez

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Venezuela'ya olası bir askeri müdahalenin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Venezuela'ya olası bir askeri müdahalenin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, Veneuzuela'daki krize çözümün asla "dışarıdan empoze edilmemesi" gerektiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitap eden Mogherini, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile kendisini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido arasındaki anlaşmazlığın siyasi, barışçıl ve demokratik araçlarla çözülmesi gerektiğini kaydetti. DW Türkçe’de yer alan habere göre Mogherini, "Ülke içinden ya da dışından gelişecek askeri hamlelerin kabul edilemez olacağı görüşündeyiz" dedi.

‘ÇÖZÜM BARIŞÇIL VE DEMOKRATİK OLMALI’

AB'nin Güney Amerika ülkeleri ile birlikte Venezuela'da siyasi süreci teşvik edecek bir iletişim grubu kurduklarını hatırlatan Mogherini, "Ülkeyi etkisi altına alan krizin siyasi ve kurumsal nedenleri var. Söz konusu olan bir doğal afet değil. Dolayısıyla çözümün de barışçıl, siyasi ve demokratik olması gerekiyor" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Venezuela'da ABD destekli muhalefet liderinin kendisini geçici devlet başkanı ilan ederken; ABD Başkanı Donald Trump daha önce birkaç kez Venezuela’yı ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu tehdit etmiş ve tüm opsiyonların masada olduğunu söylemişti. Trump’ın bu sözleri, ABD'nin Venezuela'ya olası bir askeri müdahalesini gündeme getirdi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da pazartesi günü ABD'nin Caracas'taki tüm diplomatik personelini geri çekeceğini açıklamıştı.