AB ve ABD den Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin Rusya'ya yaptırım

AB ve ABD den Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin Rusya'ya yaptırım

ABD ve Avrupa Birliği (AB); Rus aktivist Aleksey Navalnıy'in zehirlenmesi nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. ABD, 7 "üst düzey" Rusya vatandaşını ve 14 kuruluşu 'kara listeye' alırken AB ise 4 Rusya vatandaşına yaptırım getirdi.

Avrupa Birliği (AB); Rus muhalif Aleksey Navalnıy'in tutuklanması nedeniyle 4 Rusya yetkilisine yaptırım uygulamaya başladı.

AB'den yapılan açıklamada, Navalnıy'in tutuklanmasından dolayı gerçekleştirilen protestoların bastırılmasında rol oynayan Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastırkin, Rusya Başsavcısı İgor Krasnov, Ulusal Muhafızlar Birliği Başkanı Viktor Zolotov ve Federal Cezaevi Servisi Müdürü Aleksandr Kalaşnikov'un AB yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

Söz konusu kısıtlayıcı tedbirler için AB'nin Aralık 2020'de başlattığı Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi'nin ilk kez devreye sokulduğuna işaret edilen açıklamada, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulduğu ve seyahat yasağı getirildiği, AB’deki kişi ve kurumların söz konusu kişilere doğrudan veya dolaylı biçimde fon sağlamasının da yasaklandığı duyuruldu.

ABD 14 KURUMU KARA LİSTEYE ALDI

ABD Ticaret Bakanlığı da Navalnıy nedeniyle Rusya’dan 14 kurumu ve 7 'üst düzey' vatandaşı ‘kara listeye’ aldığı duyurdu.

Rusya’da faaliyet gösteren bir araştırma enstitüsünin de dahil edildiği ve kalan 13 şirketin 9’unun Rusya, 3’ünün Almanya ve birinin İsviçre’de bulunduğu açıklandı. 

ABD'li yetkili bu kuruluşlar için “Tüm bu taraflar, biyolojik ve kimyasal silah üretiminin farklı yönlerinde yer alıyor” sözlerini sarf ederken, her türlü ihracatlarının yasaklandığı bildirildi.

Temsilci Navalniy'nin zehirlenmesi ve tutuklanmasına yönelik açıklamasında  “Bugün ayrıca bakanlıklarımızın, muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesi ve hapse atılmasına sert tepki kapsamında, Maliye Bakanlığı’mız Rusya hükümetinin 7 üst düzey yetkilisine karşı yaptırım kararı aldı. Maliye Bakanlığı, bu tedbirler kapsamında, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na katılmış oldu” diye konuştu.

Tüm bu tedbirlerin Avrupalı partnerlerle yakın işbirliği içinde alındığı belirtildi.