AB ülkelerinde bazı tek kullanımlık plastik ürünler yasaklandı

AB ülkelerinde bazı tek kullanımlık plastik ürünler yasaklandı

Avrupa Birliği ülkelerinde tek kullanımlık plastik ürünler bugünden itibaren yasaklandı.

Fotoğraf: Milos Bicanski

Avrupa Birliği’nde (AB) bugünden itibaren tek kullanımlık plastik tabak, kaşık, çatal, kulak çöpü, plastik poşetler vb. satımı 2018 yılında kabul edilen yasa çerçevesinde yasaklandı.

Yasa, bütün tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasını sağlamıyor. Ancak, plastik tabak, kaşık, bıçak, çatal, kahve bardakları, balon çubukları, kulak çöpleri, oxo bozunur poşetleri kapsıyor. Aynı zamanda restoranlarda yemek verilen polyesterden yapılmış hafif frigolitleri de kapsıyor.

Tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması ilk aşama olarak değerlendirilirken, ikinci aşamada plastik ürünlerinin kullanımının azaltılması hedefleniyor. 

Plastik şişeler için ise yüzde 90 geri dönüşüm planlanıyor. 2025 yılına kadar plastik şişelerin yüzde 25’i geri dönüşmüş plastiklerden üretilecek. 2030 yılına kadar ise bütün şişelerin geri dönüşmüş plastiklerden üretilmesi planlanıyor.

Aynı zamanda alternatifi olmayan ıslak mendil, plastik filtresi olan sigaralar veya tampon için de bir değişiklik öngörülmüyor. Ancak burada kullanıcıları “çevreye zarar veriyor” biçiminde uyarıcı etiketler yerleştirilecek ve nasıl çöpe atılması gerektiği konusunda da bilgilendirme yapılacak.