AB, Ukrayna'daki referandumları tanımadığını açıkladı

AB, Ukrayna'daki referandumları tanımadığını açıkladı

Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde dün yapılan referandumlarda “evet” oyu çıktı.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’da Rusya’nın kontrolü altındaki bölgelerde dün düzenlenen referandumları tanımadığını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB, bu yasa dışı referandumları asla tanımıyor” şeklinde konuştu.

Rusya'nın kontrolündeki Donetsk, Herson, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinde dün düzenlenen Rusya’ya katılım referandumlarda yüksek oranda evet oyu çıktı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin referandumları “yasa dışı” olarak nitelendirdiğini ve tanımadığını açıkladı.

‘RUSYA, ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ofisinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Rusya'nın yasa dışı, sahte referandumları hiçbir meşruiyete sahip değil ve Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerinin yanı sıra uluslararası hukuku da açıkça ihlal ediyor. Referandumlar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş yürüttüğü ve Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarının ilhakını hedeflerken düzenlendiler. Ukrayna anayasasını ve ülkenin bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ediyorlar.

‘AB, BU YASA DIŞI REFERANDUMLARI TANIMIYOR’

AB, bu yasa dışı referandumları, bunların çarpıtılmış sonuçlarını ve bu sonuca dayalı olarak alınan herhangi bir kararı asla tanımıyor ve tüm Birleşmiş Milletler üyelerini de aynısını yapmaya çağırıyor.”