AB: ABD İran’a yaptırım sürecini başlatamaz

AB: ABD İran’a yaptırım sürecini başlatamaz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi  Josep Borrel, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yaptırım kararı BM yaptırımlarını yeniden başlatmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve  İran ile Batılı ülkeler arasında yapılan, nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) Ortak Komisyon Koordinatörü Josep Borrell ABD’nin İran’a yönelik BM yaptırımlarını yeniden başlatma kararına yönelik bir açıklama yaptı. Borrel, ABD yönetiminin BM Güvenlik Konseyinin 2231 sayılı kararıyla kaldırılan yaptırımları geri getiren mekanizmayı devreye sokmasını not ettiklerini belirterek, ABD'nin Barack Obama döneminde İran ile varılan anlaşmadan Donald Trump yönetiminde tek taraflı çekildiğini hatırlattı.

Anlaşmadan çekilmesinin ardından hiçbir JCPOA faaliyetine katılmadığına dikkat çekerek,  "Bu nedenle ABD, JCPOA tarafı bir ülke sayılamaz ve BMGK'nin 2231 sayılı kararında geçen BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatamaz" ifadesini kullandı.