AA ve İHA 'Öcalan İstanbul seçiminde HDP'ye tarafsızlık çağrısı yaptı' haberini yayınladı: 'İtibar etmemekte yarar var'

AA ve İHA 'Öcalan İstanbul seçiminde HDP'ye tarafsızlık çağrısı yaptı' haberini yayınladı: 'İtibar etmemekte yarar var'

AA ve İHA'da yayınlanan haber üzerine HDP'den yalanlama geldi.

Anadolu Ajansı (AA) ve İhlas Haber Ajansı (İHA) “Öcalan’dan HDP’ye İstanbul seçimlerinde tarafsızlık çağrısı” başlığıyla bir haber duyurdu.

Haberde, Doç. Dr. Ali Kemal Özcan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin basın açıklaması düzenleyerek, Abdullah Öcalan’ın mektubunu okuduğu iddia edildi.

AA'nın haberine göre Ali Kemal Özcan, Abdullah Öcalan'ın 18 Haziran'da avukatlarına teslim ettiğini ve kamuoyundan gizlendiğini iddia ettiği mektupta şu ifadelerin yer aldığını öne sürdü:

"Son ölüm oruçları ve açlık grevlerinin sona ermesi vesilesiyle kullanmak durumunda kaldığım şahsi inisiyatifim konusunda, olası gelişmeleri de dikkate alarak bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydum. Çözüm sürecine ilişkin daha derinleştirilmiş ve netleşmiş bir tutumdan bahsettim. Mevcut gelişmelere de bu perspektiften baktım. Çözüm süreci sonrasına damgasını vuran ve Türkiye'nin geleneksel ikilemini aşmayan, dolayısıyla sürekli çatışmacı ve kutuplaştırıcı üslubun başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal sorunları ağırlaştırdığı ortaya çıkmış bir sonuçtur. Cumhur ve Millet ittifaklarının bu gerçekliğine karşılık HDP'de ifadesini bulan demokratik ittifak ve bağlantılı demokratik müzakere opsiyonu çözüm odaklı olmayı esas almıştır.

Önümüzdeki dönemde gerek iç toplumsal, gerek bölgesel ve küresel sorunların daha da ağırlaşacağını göz önünde bulundurarak bu üçüncü yol tavrının korunması büyük bir önem ve anlam ifade etmektedir. Bu çerçevede HDP'de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik ittifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendini angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir. Demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk üçlü sacayağına dayalı çizgi en doğru ve sonuç üretici siyasi platform durumundadır. İlgili tüm çevreleri bu temelde duyarlı olmaya çağırıyorum.

Ben sizden sonra Ali Kemal Özcan hocayla da görüştüm. Kendisine özgü geniş bir literatürü vardır. Umarım paylaşırsınız. Bildiriyi kendisine de okudum. Nasıl açıklanıp değerlendirileceğini tartıştım. Birlikte bildiriyi özüne uygun biçimde toplantı veya toplantılarda açıklayıp yorumlamanızın da yararlı olacağı kanısındayım. Görüşmek dileğiyle. Selam ve sevgilerimle"

HDP: SEÇİM TAVRIMIZ DEĞİŞMEYECEK

Bu haberin hemen ardından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Twitter hesabından açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, HDP'nin seçim tavrının değişmeyeceği belirtilerek, "Halkımızın bu coşkusu olmasa siyasetin gri havası, yaratılan bu kutuplaşma hiç çekilmez. İstanbul'un her yerinde, her sokağındayız. Çünkü sadece kendimiz için değil herkes için demokrasi mücadelesi veriyoruz. Bu mücadele kazanacak." denildi.

HDP'den yapılan #BirDahaSöyleİstanbul başlıklı açıklamada, "31 Mart'ta oylarımızı koruyarak demokrasiye kazandırmıştık, şimdi yine demokrasi ve halk iradesinin kazanması için sandık başına gidecek, oylarımızı demokrasi, barış ve eşitlikten yana kullanacağız. Doğa talanına, rant çarkına ve insan kayırmacılığa karşı 23 Haziran’da oylarımız demokrasi, barış ve özgürlükleredir. İstanbul’u rant cennetine çevirip palazlanmak isteyenlere dur de;" denildi.

ZİYA PİR’DEN YALANLAMA

HDP’li Ziya Pir de konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Pir açıklamasında, “Pişkinliğin bu kadarına da… Seçimi kaybedeceklerini anlayınca böyle YALAN haber servis ediyorlar. Kimse bu tür YALAN haberlere itibar etmesin. #HDP‘lilerin oyları #İmamoğlu‘na!” ifadelerini kullandı.

ASRIN HUKUK BÜROSU'NDAN AÇIKLAMA

Öcalan'ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu'ndan da konuya ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada, "Basında yer alan haberlerle ilgili detaylı bir yazılı açıklamayı mevcut planlamamız doğrultusunda yarın (21 Haziran) kamuoyunun bilgisine sunacağız" denildi.

SEZAİ TEMELLİ: İTİBAR ETMEMEKTE FAYDA VAR

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, T24’e açıklamada bulunarak avukatların yarın yapacağı açıklamanın beklenmesi gerektiğini belirtti.

Temelli, “Sayın Öcalan ile son yapılan görüşmenin açıklamasını yarın avukatları yapacak. Dolayısıyla bu konuda bir bilgiye sahip değiliz. Kısa bir notunun olduğu ve bu notta da özellikle demokrasi ittifakı, demokratik müzakere gibi geçmişte yaptığı 3 açıklamanın çerçevesinde açıklamalarının olduğu bilgisi geldi. Dolayısıyla Anadolu Ajansı’nın açıklamasına itibar etmemek de yarar var” ifadelerini kulandı.

AA ve İHA tarafından haberin servis edilmesinin ardından Twitter hesabından paylaşım yapan Temelli, "#BirDahaSöyleİstanbul İstanbul YaMeYe!" ifadelerini kullandı.