98 milyon yıllık fosil yatağı bulundu

98 milyon yıllık fosil yatağı bulundu

Geyik Dağları'nda 98 milyon yıllık 'Rudist' adı verilen deniz canlısına ait fosil yatağı bulundu.

Geçen sene Haziran ayında Konya'nın Hadim ilçesi Eğri Göl bölgesinde yürüyüşe çıkan Hasan Hüseyin Kahrıman kireç taşlarının arasında fosil kabukları buldu. Fosillerin izini takip eden Kahrıman 2.700 rakımda fosil yatağına ulaştı. Bulduğu fosillerden numune ve fotoğraf alan Kahrıman bulguları Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özer'e gönderdi.

98 MİLYON YILLIK DENİZ CANLISI RUDİST

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özer, yapmış olduğu laboratuvar ve mikroskobik incelemelerinde bulguların 98  milyon yıllık 'Rudist' isimli bir deniz canlısına ait olduğunu belirledi.

BULGULAR ULUSLARARASI TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI'NDA SUNULACAK

Elde edilen bulguların bilim dünyası için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sacit Özer şunları söyledi: “Orta Toroslar’daki, bilimsel açıdan bu bulgunun tanıtılması için girişimlerde bulunuldu. Bulguyla ilgili makale hazırlanmış ve dünyanın en saygın jeoloji dergilerinden birine gönderilmiştir. Ayrıca, 28 Ocak- 1 Şubat 2019 tarihlerinde Ankara ODTÜ konferans salonlarında yapılacak olan 72’nci Uluslararası Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda bildiri olarak sunulacak. Böylece Hadim ve dolayısıyla Geyik Dağı’nın adı bilimsel ortamda tanıtılmış olacak. Sosyal açıdan bu bulgu değerlendirilebilir. Geyik Dağı’na yapılacak olan doğa yürüyüşleri kapsamına bu fosilli lokalite dahil edilerek geziye ilginç bir konum kazandırılabilir. Bu aşamada doğa dostu ve çalışmalarımda yardımlarını esirgemeyen Hasan Hüseyin Kahrıman’dan destek alınmalı. Bu vesileyle Hadim’in tanıtılmasına yönelik yeni girdiler sağlanmış olacak. Hadimli üst düzey yöneticilere uygun bir mekanda bu fosillerin sergileneceği bir müze oluşturmaları önerilebilir.”

DAHA FAZLA