9 kişinin öldüğü tren hattı açılamadı

9 kişinin öldüğü tren hattı açılamadı

Sinyalizasyon olmadığı için 9 kişinin ölümü, onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazasının yaşandığı Ankara Garı-Eryaman YHT hattı hâlâ hizmete girmedi.

Sinyalizasyon olmadığı için 9 kişinin ölümü, 100’e yakın kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazasının yaşandığı Ankara Garı-Eryaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Şubat sonuna kadar açılacağı açıklanmıştı ancak hat yaklaşık üç ayın sonunda hâlâ hizmete girmedi.

Hızlı trene binmek isteyen yolcular, Ankara Garı İstasyonu’ndan Eryaman İstasyonu’na otobüslerle gitmek zorunda kalıyor. 11 Mart 2019 günü YHT hattının çalışıp çalışmayacağı ise muamma.

‘UYGUN SEFER BULUNAMADI’ UYARISI YAPILIYOR

Eryaman istasyonundan trene binmek isteyen yolcular, internetten bilet alırken “uygun sefer bulunamadı” yazısıyla karşılaşıyor. TCDD Genel Müdürlüğü Müşteri Hizmetleri ise, hızlı trene Eryaman İstasyonu’ndan sadece 10 Mart günü için sefer olduğunu ancak 11 Mart günü için sefer koyulmayacağını belirtiyor.

Duvar’da yer alan habere göre durum hakkında başka bir yolcuya ise “Tren seferlerinin durağı Eryaman durağı mı yoksa, Ankara Garı durağı mı olacak henüz netleşmediği için biletler satışa çıkarılamadı” yanıtı verildi.

‘EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE GECİKMİŞ OLABİLİR’

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri Cavit Kayaoğlu, sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanmadığını teyit ederek, “Kaza sonrası seferler Eryaman durağı üzerinden gerçekleşiyordu. Sinyalizasyon tamamlanmadığı için yolcular Eryaman durağından verilmek isteniyor. Kriz ortamındayız, maddi anlamda sıkıntı yaşandığı için sinyalizasyon çalışmalarında gecikme yaşanmış olabilir” dedi.

‘KAZA OLUR DEDİK, SİYASİ BASKI VAR YANITINI ALDIK’

Yolculara, bilet almadan önce “yolcu güvenliği” hakkında yetkililerden bilgi almalarını tavsiye eden Kayaoğlu, sinyalizasyon çalışmaları bitmeden yolculuk yapılmaması gerektiğini ifade etti.

BTS Genel Sekreteri, 13 Aralık 2018 tarihindeki kazadan önce yetkilileri uyardıklarını hatırlatarak “Kaza yaşanmadan önce hatta sinyalizasyon olmadığını Ankara Şube Başkanımız İsmail Özdemir dile getirmişti. Biz harekete geçerek yetkililere, ‘Bu şekilde çalıştırırlarsa kaza olur’ demiştik. Yetkililerin verdiği cevap ‘Siyasi baskı var, bizim elimizden gelen bir durum yok’ oldu. Siyasi amaçlı yapılan açılışın sonucunu gördük” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ankara-Konya seferini yapmak için 13 Aralık 2018 tarihinde yola çıkan Yüksek Hızlı Tren (YHT); kılavuz trenle çarpıştı, 9 kişi öldü, 100’e yakın kişi de yaralandı. Kazanın meydana geldiği bölgede sinyalizasyon sistemi olmadığı belirlendi. Kazanın ardından sinyalizasyon ve elektronik makas değişim sisteminin yapımı için kapatılan Ankara Garı-Eryaman YHT hattının 17 Şubat’ta açılacağı bildirildi. Çalışmalar yetişmeyince TCDD’den ‘Şubat sonuna kadar açılacak’ bilgilendirmesi yapıldı. Ancak bu tarihe kadar sinyalizasyon sistemi yapılamadı.