9 kişinin öldüğü hızlı tren kazası davasında Apaydın'dan 'müşteri memnuniyeti' savunması

9 kişinin öldüğü hızlı tren kazası davasında Apaydın'dan 'müşteri memnuniyeti' savunması

Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hattın açılmasını savunan dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ''Biz burayı açtığımızda çok büyük bir rahatlama oldu. Hem gelir kaybı önlendi hem de müşteri memnuniyeti arttı'' savunması yaptı.

Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası davasında, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ''tanık'' olarak verdiği ifadede personeli suçladı, ''sinyalizasyon'' sorusuna ise "gelir kaybı önlendi" yanıtını verdi.

3'ü makinist 9 kişinin 13 Aralık 2018’de yaşamını yitirdiği yüksek hızlı tren kazasına ilişkin 9 kişi hakkında açılan davanın son duruşması dün Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın 'tanık' olarak dinlendi. Bilirkişi raporlarında kusurlu bulunmasına rağmen bakanlık soruşturma izni vermeyince davadan kurtulan Apaydın, mahkemede 'tanık' sıfatıyla verdiği ifadede, makasçı ve makinisti suçladı.

ankaragazetecisi.com'un haberine göre Apaydın, TCDD yönetimine yönelik birçok suçlamaya yanıt verdi ve özetle şunları söyledi:

MAKASÇIYI VE MAKİNİSTİ SUÇLADI

"(Makasçı Osman Yıldırım’ın eğitim verilmeden göreve başlatıldı iddiası) 20 yıldır TCDD’de çalışan Osman Yıldırım, bu hizmeti daha önce de Samsun’da yapıyordu. Ankara’da yaptığı iş daha kolaydı. Ev hanımlarının çamaşır makinesini çalıştırmasından daha kolay bir iş yapıyordu. ‘Eğitimsizlik’ diye bir şey söz konusu değil. Makasçı işini yapmamış. Makinist de Hat 1’in açık olduğunu bilmesine rağmen Hat 2’den gidiyor. Yani bu kırmızı ışıkta geçmek gibi bir durum. Böyle olunca da kaza kaçınılmaz olmuş. Kaza yapan trenden önce 3 tren göndermiş. O tren geçerken beyefendi kulübesinde oturuyor. Yani kaza insan hatası sonucu meydana gelen bir kaza; işletim yöntemiyle alakalı değil.

(Personel yetersizdi suçlaması) Personel yetersizliği gibi bir durum söz konusu değildir. Herkes kafasına göre işletmecilik yapamaz. Yapmaya kalkarsa kaos çıkar. O gün işte öyle bir kaos çıktı. Trafiğin merkezden kontrol sistemi yıllarca uygulanan bir sistem. Makasçı işini doğru yapsaydı, makinist hata yapmasaydı, bu kaza olmazdı.

SİNYALİZASYON EKSİKLİĞİNE 'MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ' SAVUNMASI

(Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hattın açılması) Kayaş-Sincan kısmı ana aksı oluşturuyor. Yani bütün trenler burayı kullanıyor. Yaklaşık 2 yıl bu hatta banliyö ve şehirler arası taşımacılık yapamadık. Bu da çok sayıda şikayetlere neden oldu. Biz burayı açtığımızda çok büyük bir rahatlama oldu. Hem gelir kaybı önlendi hem de müşteri memnuniyeti arttı. Hattın açılması yönünde kimsenin bir talimatı olmadı. Bu tamamen TCDD yönetiminin aldığı ortak karardır. Bu konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı ya da üst düzey bürokratlardan herhangi bir talimat alınmadı.''

Mahkeme, duruşma sonunda trene ait kara kutunun bilirkişiye inceletilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.