9 Eczacı Odası'ndan aşı sıkıntısına ilişkin ortak açıklama: 'Süreç şeffaf yönetilsin!'

9 Eczacı Odası'ndan aşı sıkıntısına ilişkin ortak açıklama: 'Süreç şeffaf yönetilsin!'

Grip ve zatürre aşılarında yaşanan soruna ilişkin 9 Eczacı Odası ortak bir açıklama yaparak iktidara 9 öneride bulundu.

AKP iktidarının ekonomi politikalarıyla daha da derinleşen ekonomik krizin etkileri sağlık sektöründe de kendisini gösteriyor. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla beraber grip ve zatürre aşısı talebi yoğunlaşırken; eczaneler ise grip ve zatürree aşısı da dahil birçok ilacı temin edemiyor. Aşılarda yaşanan soruna ilişkin 9 Eczacı Odası ortak bir açıklama yaparak iktidara 9 öneride bulundu.

İstanbul, İzmir, Bursa, Antep, Antalya, Tekirdağ, Mersin, Kocaeli ve Kırklareli Eczacı Odaları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Artan talebe karşın ilgili firmalar tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında yeterince aşının ülkemize gelmeyeceği ortada” ifadeleri yer aldı.

Grip aşılarında aşılama mevsiminin başlamasına rağmen henüz ülkeye aşı gelmediğinin altı çizilen açıklamada “Gecikme dışında hastalara sunulacak aşıların sayısal yetersizliği ile ilgili ciddi kaygılar var. Sağlık Bakanlığı, risk grupları içinde yer alanlar zatürre aşısını Aile Sağlığı Merkezleri’nde uygularken, diğer vatandaşlar ise aşıyı eczanelerden temin etmeye çalışmakta. Her iki noktadan da zatürre aşılarına erişim zorlukları, aşı yetersizliği var” denildi.

'ÖNCELİK PARASI OLANA DEĞİL, RİSKİ OLANA VERİLMELİ'

Yapılan açıklamada aşı sıkıntısının azaltılması için şu dokuz öneri sunuldu:

- Sınırlama yapılmadan risk grupları başta olmak üzere grip aşısı talebi karşılanmalı.

- Aşıların ulaştırılması konusunda yetkililer sorumluluk almalı, eczacılar ile yurttaş karşı karşıya getirilmemeli. Bu konuda acilen bir planlama yapılarak, ülkede standart uygulama sağlanmalı.

- Ticari sır denilerek açıklanmayan, ithal edilecek grip aşısı sayısı net biçimde kamuoyu ile paylaşılmalı ve süreç şeffaf bir şekilde yönetilmeli.

- İthal edilen grip aşılarının tümü eczaneler aracılığıyla halka sunulmalı.

- Ecza depoları tarafından eczanelere grip aşıları eşit bir biçimde gönderilmeli. Eczaneler arasında haksız rekabete yol açacak uygulamalar engellenmeli.

- Bazı firmaların yaptığı gibi kendi çalışanlarına aşı ithal etmenin önüne geçilip tüm aşılar tedarik zinciri içinde sevk edilmeli.

- Aşıların sunumunda öncelik, parası olana değil, riski olana verilmeli.

- Bazı özel sağlık kuruluşlarının, kamu sağlığı adı altında temin ettikleri aşıların kar amacı güderek vatandaşa ulaştırılması engellenmeli, İTS aktif olarak kullanılarak toplu satışların önüne geçilmeli.

- Bugüne kadar aşı sorunu hakkında somut bir adım atmayan TEB, konuyu ivedilikle gündemine alarak halk sağlığını ve meslektaşlarını derinden ilgilendiren bu meseleye sahip çıkmalı.

DAHA FAZLA