9 barodan ortak 'savaşı durdurun' çağrısı

9 barodan ortak 'savaşı durdurun' çağrısı

9 baronun ortaklaşa yaptığı açıklamada, “Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini, barışa davet ediyor, savaşın derhal durdurulmasını talep ediyoruz” denildi.

9 baro tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği harekatın durdurulması istendi. Açıklamada, kazananı olamayacağına inanılan bu savaşın kaybedeninin, başta Türk ve Kürt halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halkları olacağı belirtildi.

Diyarbakır, Van, Urfa, Mardin, Şırnak, Muş, Adıyaman, Bingöl, Dersim baroları tarafından François Felemon’un “Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir” sözleriyle bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini, barışa davet ediyor, savaşın derhal durdurulmasını talep ediyoruz” denildi.

“Savaş isteyenlerin savaşın bütün insani, vicdani, ahlaki ve hukuki sorumluluğunu da üstlenecekleri” ifadesinin yer aldığı  açıklamada, “Savaşın tarafı olamayan sivillerin, kadınların, çocukların ölümünden ve halkların bir arada yaşama iradesinin ortadan kaldırılmasından sorumlu olacaklar” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Bu politik menevra Türkiye’nin sosyal, siyasal, ekonomik ve psikolojik alanda yaşadığı krizleri daha da derinleştirmekten öteye geçmeyecek” tespitinin yapıldığı açıklamada, “Türkiye’nin tüm dünyayı karşısına alarak gerçekleştirdiği bu savaştan askeri olarak galip gelmesi mümkündür, ama unutulmamalıdır ki ‘savaş, kimin haklı olduğuna değil, kimin güçsüz olduğuna karar verir. Kazananı olamayacağına inandığımız bu savaşın kaybedeni, başta Türk ve Kürt halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halkları olacaktır. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini barışa davet ediyor, savaşın derhal durdurulmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.