9 aydır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç yine tahliye edilmedi

9 aydır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç yine tahliye edilmedi

“Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla 9 aydır tutuklu bulunan gazeteci Aziz Oruç, ikinci duruşmada da tahliye edilmedi.

Ağrı'da 9 aydır tutuklu bulunan gazeteci Aziz Oruç’un da aralarında bulunduğu altı kişi ikinci kez hakim karşısına çıktı. Gazeteci Oruç’un tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme, duruşmayı 9 Kasım’a erteledi.

Doğubayazıt ilçesinde 2019’un Aralık ayında gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne gönderilen gazeteci Aziz Oruç‘un “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.

Davada Oruç’un yanı sıra Muhammet İkram Müftüoğlu, HDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Abdullah Ekelek, gazeteci Dicle Müftüoğlu, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan da tutuksuz yargılanıyor.

Gazete Karınca’nın haberine göre, gazeteci Oruç duruşmaya tutuklu bulunduğu Patnos Cezaevi’nden SEGBİS aracılığı ile katıldı. Mahkeme heyeti, Aziz Oruç’un tutukluluğunun devamına hükmederken, davanın bir sonraki duruşması ise 9 Kasım’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıl Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Aziz Oruç, Avrupa’ya gitmeye çalışırken, İran üzerinden geçtiği Ermenistan kapısında gözaltına alınmıştı. Gözaltında sık sık Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldığı, daha sonra İran askerine teslim edildiği, İran’da da 2 gün boyunca işkenceye uğradığı ortaya çıkmıştı.

10 Aralık’ı 11 Aralık’a bağlayan gece ise ayakları çıplak ve üstü başı paramparça edilmiş halde tel örgülerin üzerinden Türkiye tarafına atılmıştı. Aziz Oruç, 11 Aralık’ta kentten çıkmak üzere Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklerken, polisler tarafından yere yatırılarak gözaltına alınmıştı.

DAHA FAZLA