8,8 milyon TL'lik 'yangın söndürme' ihaleleri, AKP'li isme verildi

8,8 milyon TL'lik 'yangın söndürme' ihaleleri, AKP'li isme verildi

Orman yangınlarına müdahale için düzenlenen ihaleler, AKP'li isimlere verildi

Ülke genelinde pek çok noktada çıkan orman yangınlarına karşı son 2 ayda 4 ihaleyi, AKP'li Salih Kuvvetli'nin şirleti aldı. İhalelerin toplam bedeli 8 milyon 858 bin olurken, AKP'li Hüseyin Deke de 5 milyon TL'lik 2 ihale aldı.

Dünya genelinde artan hava sıcaklıkları Türkiye'de de etkili olurken, birçok kentte art arda orman yangınları çıktı. Geniş orman alanlarının küle döndüğü ve canlıların da hayatını kaybetti yangınlara Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinasyonunda müdahale ediliyor. Söndürme çalışmalarında, OGM personeli dışında bazı taşeron şirket çalışanları da yer alıyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre taşeron şirketlerin çalışmalarda yer alması için milyonlarca liralık ihaleler düzenlendi ve bu "yangın söndürme" ihaleleri, AKP'li isimlere gitti.

OGM son 2 ayda, Muğla, Aydın, Antalya ve İstanbul’daki orman yangınları için ihaleler düzenledi. İhalelerin amacı ve kapsamı "Her türlü orman ve kırsal alan yangınlarının önlenmesi, söndürülmesi ve soğutulması işi yangın işçiliği hizmeti alımı işidir" şeklinde açıkladı. 4 kent için düzenlenen ihalelerin tamamını Kuvvetli Mühendislik Ormancılık Şirketi aldı. Şirkete, devletin kasasından toplam 8 milyon 858 bin TL ödendi.

AKP'Lİ İSMİN ALDIĞI İHALELER

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre söz konusu şirket, Salih Kuvvetli’ye ait. MÜSİAD Zonguldak Şube Başkanı da olan Kuvvetli, 2018 genel seçimlerinde Zonguldak’ta AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu.

Kuvvetli’nin sadece son 2 ayda aldığı söndürme ihaleleri şu şekilde:

- 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında 15 işçi ve bir orman mühendisi ile Muğla Milas Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde ormanda yangınlarını önlemesi, söndürülmesi ve soğutulması için bir milyon 945 bin TL ödendi.

- Aydın Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde 15 işçi ile 21 Haziran-17 Kasım tarihleri arasında orman yangınlarının söndürülmesi işi için 2 milyon 299 bin TL verildi.

- 17 Temmuz-6 Kasım tarihleri arasında 15 işçi ve bir orman mühendisi ile Antalya Alanya'daki orman yangınlarının söndürülmesi için 2 milyon 465 bin TL ödeme yapıldı. 

- İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanlarında, 20 Temmuz-16 Kasım arasında, 15 söndürme işçisi ve bir orman yüksek mühendisi ile orman yangınlarına müdahale etmek için 2 milyon 49 bin TL ödendi.

KAMUDAN 109 İHALE ALDI

AKP’li Kuvvetli'nin 2018-2023 yılları arasında kamudan 109 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise yaklaşık 61 milyon TL. Ayrıca Kuvvetli, Essa Ormancılık isimli şirketleriyle de kamudan 2021-2023 yılları arasında 19 ihale aldı. Bu ihalelerin de toplam bedeli ise 15 milyon 560 bin TL.

AKP GENÇLİK KOLLARI YÖNETİCİSİNE DE İHALE

OGM'ye bağlı Alanya Orman İşletme Müdürlüğü'nün 15 Haziran ile 30 Ekim tarihleri arasında orman yangınlarının söndürülmesi için düzenlediği 2 ayrı ihaleyi de HDK Mühendislik Orman Şirketi aldı. Devletin kasasından yaklaşık 5 milyon TL ödenen şirketin sahibi Hüseyin Deke, 2019’da Alanya AKP Gençlik Kolları’nda yöneticilik yapmıştı.

Öte yandan yangınlarla mücadelede en büyük sorunlarından biri de sahada görev yapan işçilerin yeterli eğitim almaması. Uzmanların tüm uyarılarına rağmen aylarca önce tamamlanması gereken ihaleler, yangın riskinin en yüksek olduğu dönemde yapılmaya devam ediliyor. Her gün yangın haberlerinin geldiği günlerde ihale yapan OGM, aldıkları işçilere eğitim vermeden sahaya sürmek zorunda kalacak.