81 milyon yurttaşın kişisel bilgileri tehlikede!

81 milyon yurttaşın kişisel bilgileri tehlikede!

Son dönemlerde yeni sorgulama özellikleriyle sıkça gündeme gelen E-Devlet bu defa bir başka konuyla gündeme geldi.

E-Devlet sistemini test eden siber güvenlik uzmanları, 81 milyon yurttaşın kişisel verilerinin saklandığı sistemde ciddi güvenlik açıklarının olduğunu tespit etti. Buna göre, sistemde bulunan ‘gov.tr’ uzantılı 94 siteden yalnızca 18’i güvenli.

NASA, NATO ve ABD Enerji Bakanlığı gibi kurumlara internet güvenliği hizmeti veren Netsparker şirketi tarafından yapılan ve ABD’de Kasım 2017’de resmi siteler için yapılan testin model alındığı çalışma, 81 milyon vatandaşın kişisel verilerinin saklandığı E-Devlet sisteminde güvenlik açıkları olduğunu ortaya koydu.

Çalışmada, 81 milyon yurttaşın T.C. kimlik numarasından vergi kaydına, pasaport bilgilerinden ikametgah adresine kadar tüm kişisel verilerinin kayıtlı olduğu ‘gov.tr’ uzantılı 94 resmi site test edilirken, hacker saldırılarına karşı güvenli olup olmadığı incelendi.

ÖNEMLİ SEVİYEDE GÜVENLİK AÇIĞI TESPİT EDİLDİ

Testler sonucunda sitelerde biri kritik, 43’ü yüksek, 122’si ise orta seviyede 642 farklı güvenlik sorunu saptandı. Sitelerden 31’inde sızma ve saldırılara karşı önemli seviyede güvenlik açığı gözlendi. 40 sitede ise orta seviye güvenlik problemleri belirlendi. Bir sitenin de yüksek seviyede güvenlik riski içerdiği anlaşıldı.