8. Mersin Onur Haftası yasaklara inat başladı

8. Mersin Onur Haftası yasaklara inat başladı

Erdoğan’ın yok saydığı, valiliğin yasakladığı 8’inci Mersin Onur Haftası’nın startı verildi.

Ayşenur Önal

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “LGBTİ, MGBTİ yok öyle bir şey” diyerek LGBTİ+’ları yok sayarken Mersin Valiliği’nin yasakladığı 8’incisi düzenlenecek olan Mersin Onur Haftası’nın startı basın açıklamasıyla verildi.

Eğitim-Sen’de yapılan basın açıklamasında LGBTİ+’lar, Onur Haftası’na desteğini sunmayan, hatta engellemek için birçok girişimde bulunan valinin, belediye başkanlarının, emniyet müdürlerinin, milletvekillerinin ve kamu çalışanlarının da Onur Haftasını kutlayarak tepki gösterdiler.

Yasaklara inat 30 Temmuz’a kadar sürecek olan Onur Haftası’nın açılış konuşmasını yapan Nalan Turgutlu Bilgin, Türkiye’nin her yanında olduğu gibi Mersin’de de olan homofobiye karşı ironik bir açıklama okudu.

YASAKLARA KARŞI İRONİK AÇIKLAMA: EŞİT YURTTAŞLIK MÜCADELENİZİ TAKDİR EDİYORUZ

Bilgin açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Yıllardır sürdürdüğünüz eşit yurttaşlık mücadelesini ne kadar takdir etsek inanın azdır. Homofobi, transfobi, cinsiyetçilik başta olmak üzere ırkçılık, mezhepçilik, yoksulluk gibi konularda ayrımcılığa sıfır tolerans politikalarınız, ilkeleriniz ve çalışmalarınız kentimizi ve ülkemizi gün be gün insan onuruna yakışır şekilde, yaşanabilir bir yer haline getiriyor.

Açtığınız alanlar, sağladığınız salonlar, sunduğunuz mecralar ve araçlar olmasa halkımıza insanları hedef göstermenin, nefret söylemi üretmenin suç olduğunu nasıl anlatırdık inanın bilmiyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Onur haftasını birlikte örme azminiz ve kararlılığınız olmasaydı inanın Onur haftalarını bir şölen, bayram ve festival tadında kutlayamazdık. Demokratik bir yaşamın örülmesi ve korunması için Onur haftası komisyonunun varlığını önemsemeniz haklar ve özgürlükler bakımından çağdaş, aydın ve katılımcı vizyonunuzu sergiliyor, farkındayız. Ayrıca hak mücadelesi yürüten sivil toplum kuruluşları, dernek ve meslek örgütlerinden oluşan bağımsız komisyonun bu konudaki rehberliğine güveniniz sayesinde kentimizdeki eksiklikler ve ihtiyaçlar belirleniyor, öznelerin aktardığı zorluklar duyuluyor ve her yıl bu eksiklikleri giderme çabalarınızla el birliğiyle hep birlikte bir adım daha gelişiyoruz, bunun da farkındayız.

Her biriniz kentimize ve ülkemize sadece emek değil gönül vermiş, hizmet etmeyi borç bilmiş ve tabii ki bütün birimlerinizle haklar ve özgürlükler bakımından şehrimizi ve ülkemizi ileri taşımak için gece gündüz çalışan demokrasi neferlerisiniz.

Yerel yönetimlerin demokrasinin gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu sayenizde tekrar tekrar deneyimliyoruz. Nefret söylemlerine karşı blok halinde duruşunuz, ayrımcılığın suç olduğu konusundaki kararlılığınız, herkesin sağlığa ve eğitime eşit erişimi için çalışmalarınız, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı eşitlik birimleriniz ve homofobi, transfobi, cinsiyetçiliği izleme ve engelleme merkezlerinizle birlikte, her bir durak, her bir pano kullanılarak sadece onur haftalarında değil her gün kamuyu bilgilendirmeleriniz sayesinde eşit yurttaşlık bilincimiz gelişiyor ve huzurlu bir yaşam inşa edebiliyoruz.”

‘NEYSE Kİ BAKKALA GİTMEMİZ YASAK DEĞİL… ŞİMDİLİK!’

İronik açıklamasının ardından yasaklara değinen Bilgin, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı:

“İşte tam da bu eşit, barış ve huzur içinde birlikte yaşamayı hedeflediği için:

Mersin Valiliği 26.07.2022 tarihli kararıyla, 8. Mersin Onur Haftası başlamadan hemen önce, LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İntersex) dernekleri veya benzer oluşum ve gruplar ile bu grupların yapmış olduğu bu tür eylemleri desteklemek veya protesto etmek amacıyla ilde açık ve kapalı yer toplantısı yapılması düşünülen her türlü etkinliği (toplanma ve toplanma teşebbüsünde bulunma, basın açıklaması, yürüyüş, oturma eylemi, stand/çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş/pankart asma, protesto eylemi, şenlik, festival, spor müsabakası, panel, konferans, seminer, film gösterimi vb.) on beş (15) gün boyunca yasaklamıştır.

Evet sevgili arkadaşlar, yurttaşlar ve romalılar: bildiğiniz üzere bu yılki Onur haftasının teması İLLÜZYON ve eminiz ki sizler de en az bizler kadar şaşkınsınız çünkü şapkadan bu sene de yasaklar çıktı. Neyse ki bakkala gitmemiz yasak değil… şimdilik!

‘MUHALİF BELEDİYELER BU SÜREÇTE, BU HUKUKSUZLUĞA KARŞI ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR’

Tabii ki bu durumla ilgili Onur haftası komisyonunun ve lubunyaların söyleyecekleri var!

Varoluşumuz kriminalize ve terörize ediliyor. Yıllardır bizi lafta gerici çetelerden korumak amaçlı açık alandaki etkinliklerimizi iptal eden zihniyet şu an böyle bir senaryo yazma gereği bile duymuyor. Alenen yıllardır maç yaptığımız halı sahalar, iş yaptığımız oteller, çay içtiğimiz kafeler devlet ve güvenlik kolları tarafından tehdit ediliyor. Paramızla hizmet satın almamız engelleniyor. Sadece bununla kalmıyor sesimiz, sözümüz kısılmaya çalışılıyor. Mesela bilbord ve raket çalışmalarımız (sadece temel insan haklarını hatırlatan) yayınlanmıyor ve valisi, belediyesi, belediye meclisi, taşeronu derken bu şekilde el birliğiyle korku toplumu ve faşizm yaratılıyor. Daha 2019’da Onur haftalarında tweet atabilen muhalif belediyeler bu süreçte, bu hukuksuzluğa karşı ölü taklidi yapıyor. Baskıcı, gerici ve yasakçı zihniyet gücünü tam da bu sessizlikten alıyor.

‘SİZLERİ KÖTÜ BİR DÖNEM VE O DÖNEMİN SUÇ ORTAKLARI OLARAK HATIRLAYACAĞIZ’

Hâlbuki herkes biliyor ki: kral çıplak!!! Ve korkunç bir usulsüzlük, bir hukuksuzluk yaşanıyor. Bir var oluş keyfi bir şekilde yasaklanmaya çalışılıyor. Bu yasaklar insanlara saç renginden, göz renginden dolayı yasak getirmekle aynı anlama gelir ki hatırlatırız tarih er ya da geç bu tarz eylemleri diktatörlük ve faşizm olarak yazar.

Bizler bu günleri ve sizleri kötü bir dönem ve o dönemin suç ortakları olarak hatırlayacağız ve yazacağız, ancak sizler çocuklarınıza, torunlarınıza nasıl bir kent, nasıl bir ülke, nasıl bir yarın bırakacağınızın sorumluluğunu alsanız iyi olur.

Sayın valim, sayın belediye başkanlarım, sayın vekillerimin çocukları ve torunları hariç değil!!

  1. Onur Haftamız kutlu olsun!”

DAHA FAZLA