7 yıl geçti:  'Ahmet Atakan'ın dava sürecinin engellenmesi araştırılmalı'

7 yıl geçti: 'Ahmet Atakan'ın dava sürecinin engellenmesi araştırılmalı'

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Haziran Direnişi sırasında Antakya’da devam eden sokak eylemleri sırasında gaz kapsülü ile vurularak hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın polisin yoğun saldırısı sırasında hayatını kaybetmiş olmasına rağmen ortaya çıkarılan görüntüler ve kuvvetli bir delil sunulmamış olması sebebiyle görevli polisler hakkında soruşturma açılmadığını dile getirdi.

İleri Haber

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Ahmet Atakan’ın dava sürecine ilişkin soruşturmanın derinleştirilmesi, sorumluların açığa çıkarılması ve bu konuda olası engellemelerin önlenmesini araştırmak amacıyla Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Haziran Direnişi sırasında Antakya’da devam eden sokak eylemleri sırasında gaz kapsülü ile vurularak hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın polisin yoğun saldırısı sırasında hayatını kaybetmiş olmasına rağmen ortaya çıkarılan görüntüler ve kuvvetli bir delil sunulmamış olması sebebiyle görevli polisler hakkında soruşturma açılmadığını dile getirdi.

Ahmet Atakan’ın kardeşi Zafer Atakan’ın aktardığına göre olay yerinde bulunan kapsüldeki lekelere yapılan inceleme sonucu lekenin ne olduğunun belirlenemediğini ifade eden Ersoy ancak geçen yıl savcılığın, Atakan’ın annesi ve babasından örnek alarak yaptırdığı yeni incelemede gaz kapsülündeki lekenin Ahmet Atakan’a ait olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.

VALİLİKTEN İZİN ÇIKMADI

Savcılığın laboratuvar sonucunu delil göstererek Hatay Valiliği’ne o gün görev yapan polislerle ilgili soruşturma talebinde bulunduğunu dile getiren Ersoy, Hatay Valiliği’nin “yetersiz delil gerekçesi” ile bu durumu Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdığını ve temmuz ayında soruşturmayı kapattırdığını ifade etti.

Ersoy önergede ailenin avukatı Hatice Can’ın şu ifadelerine de yer verdi:

“Atakan Ailesi’nin avukatı Hatice Can, ağır cezalık suçlarda kesinlikle Valilik iznine ihtiyaç olmadığını, doğrudan dava açılması gerektiğini belirtmiş, idarenin yargılama makamı olmadığını ve sübjektif değerlendirme yapamayacağını dile getirmiştir. Ayrıca Av. Can, Ahmet Atakan’ın 2014’te hazırlanan adli tıp raporunda yer alan “…düşme öncesi sol parietal arkada etrafında 6×5 cm’lik alanda künt yara olduğu belirlenmiştir” ifadesinde yer alan yararın gaz kapsülü ile uyumlu olduğunu belirtmiştir.”

‘VALİLİK SORUŞTURMA SÜRECİNİ ENGELLİYOR’

Ersoy, ailenin avukatı Can’ın da belirttiği üzere ağır cezalık durumlarda Valilik iznine ihtiyaç olmaması ve idarenin yargılama makamı olmadığı halde soruşturmaya izin vermiyor oluşunun Valiliğin soruşturma ve yargılama sürecini engellediğini göstermekte olduğunu söyledi.

7 YILA RAĞMEN SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKARILMADI

Ersoy, “Ahmet Atakan’ın ölümünün üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen soruşturma yapılması engellenmiş, halen sorumlular yargılanmamıştır. Ahmet Atakan’ın ölümünün ardından devam eden dava sürecinde söz konusu hukuksuz engellemenin kaldırılması ve sorumluların açığa çıkarılmasının araştırılması hukuksuz bir biçimde engellenmesinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma komisyonu kurulmalıdır.” dedi.