68'li Tayfur Cinemre'nin motosikleti belgesel oluyor

68'li Tayfur Cinemre'nin motosikleti belgesel oluyor

68'li Devrimci Tayfur Cinemre, motosikletiyle Hüseyin İnan’ı, 31 Mayıs’ta katledilen Sinan Cemgil’i taşımış; Yusuf Aslan’a ve Ahmet Tuncer Sümer’e motosiklet kullanmayı öğretmişti.

68 kuşağının devrimci gençlik liderleriyle omuz omuza mücadele veren Tayfur Cinemre, 70 yaşında hayatını kaybetmişti. Cinemre, Mahirlerin cezaevinden kaçışı, Sansaryan Han'daki işkence fotoğrafı ve motosikletiyle Ulaş Bardakçı, Yusuf Arslan, Cihan Alptekin gibi bir çok devrimciyi taşımasıyla hatırlanıyor.

Gazete Fersude'nin haberine göre, ODTÜ öğrencisi iken motosikleti ile devrime hizmet ederek Türkiye 68 Gençlik Hareketinin önemli isimlerinden biri olan ve 26 Mayıs’ta yaşamını yitiren Tayfur Cinemre’nin motosiklet hikayesi belgesel oluyor. Belgeselin yönetmeni Aslı Esma Karaca’nın 10 yılı aşkın bir zamandır yapmayı arzuladığı filmin çekimleri 6 Mayıs 2018’de Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Deniz Gezmiş’i anmak için İzmir’de bir araya gelen 68’lilerin buluşma etkinliğinde başladı.

Tayfur Cinemre, 31 Mayıs 1971’de motosikleti ile yaptığı son yolculukta Cihan Alptekin ile yakalanmış, dönemin işkenceli sorgu mekanı olan Sansaryan Han’da günlerce işkence görmüş ve Maltepe Askeri Hapishanesi’ne yollanmıştı. Cinemre, motosikletiyle Hüseyin İnan’ı, 31 Mayıs’ta katledilen Sinan Cemgil’i taşımış; Yusuf Aslan’a ve Ahmet Tuncer Sümer’e motosiklet kullanmayı öğretmişti. Maltepe Hapishanesi’nden firarın mimarlarından biri olmuştu.

Tayfur Cinemre’nin motosikletinin yola çıkışı olan ODTÜ’den başlayarak arkasında taşıdığı devrimcilerle birlikte katettiği güzergahın hedefindeki mekanların yer aldığı çekimler 2018 yılı Mayıs, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşti. Belgeselde Cinemre’yle birlikte Ahmet Tuncer Sümer, Hasan Ataol ve Oktay Kaynak’ın anlatımları da yer alıyor. Yapım aşamasında olan belgeselin Eylül ayında tamamlanması ve Tayfur Cinemre’nin ölüm yıldönümünde ilk gösteriminin yapılması planlanıyor.