65 yıllık stat 'millet bahçesi' için yıkılıyor: 'Kolumuzu, kanadımızı kırdılar'

65 yıllık stat 'millet bahçesi' için yıkılıyor: 'Kolumuzu, kanadımızı kırdılar'

Çatalca’daki 65 yıllık Ziya Altınoğlu Stadı'nın millet bahçesi yapımı için yıkılmasını değerlendiren 20 yıllık kaptan Enver Köken, ''Kolumuzu, kanadımızı kırdılar'' dedi.

İstanbul Çatalca’daki 65 yıllık Ziya Altınoğlu Stadı ‘millet bahçesi’ yapımı için yıkılacak. Yurttaşlar, söz konusu stadın ‘millet bahçesi’ projesiyle tarih olacağından ve TOKİ’nin bölgede yapılaşmayı artıracağından şikâyetçi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 81 ilde 154 millet bahçesi yapması planlanıyor. Bunlardan biri de İstanbul’un Çatalca ilçesi… Projeye ilişkin ihale bugün gerçekleşecek. Ancak millet bahçesinin yapılacağı en az 65 yıllık Çatalca Ziya Altınoğlu Stadı’nda yıkım sürüyor.

'ASIL AMAÇ TOKİ'NİN ÇATALCA'YA GİRMESİNİ SAĞLAMAK'

Yurttaşlar, söz konusu stadın ‘millet bahçesi’ projesiyle tarih olacağını söylerken, CHP’li eski Çatalca Belediye Başkanı Fırat Aykut ise, stadın yıkılmasındaki asıl amacın TOKİ’nin Çatalca’ya girmesini sağlamak olduğunu ifade ediyor.

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre, Aykut, “Millet Bahçesi ambalajı altında halka şirin gözüküp TOKİ’yi Çatalca’ya sokacaklar” diyor ve ekliyor:

“Şu anda 22 bin metrekarelik stadyuma, 400 metre mesafede bin 350 dekar, yani bir milyon 350 bin metrekarelik ağaçlarla kaplı hazine arazisi var. Zaten Çatalca’nın kendisi Millet Bahçesi, eğer istiyorlarsa bu araziye hemen bahçe düzenlemesi yapabilirler. 22 dekarlık stadyumun doğu tarafında 70’li yıllarda yapılmış olan kapalı spor salonu vardır. Bunları yıkmak büyük israftır. Yenisini yapmak için birkaç yüz milyon harcamak gerekir. Bu stadyumda Turgay Şeren, Metin Oktay, Recep Adanır, Kadri Aytaç gibi milli sporcularımız maça çıkmışlardır. Bu proje ilçe merkezinin yerleşik dokusunu tahrip etme pahasına Çatalca dışından dayatılmaktadır. Üstelik halkın rızası yok, oysa demokrasinin en önemli değerlerindendir bu.

'İMAR PLANINA AYKIRI PROJE YAPILACAK'

İmar planına aykırı proje yapılarak büyük suç işlenecek. Kapalı tribünün zemin katında birçok esnaf vardır ve hepsi tahliye edilmiştir. Bodrum katında ise en az 10 dalda çeşitli spor dallarında genç ve yaşlı, kadın veya erkek insanlarımız spor yapmakta. Halkımız stadyumun tartan pistinde sabah akşam yürüyüş yaparak sağlığını korumaktadır. AKP yönetimi ideolojik olarak Cumhuriyetin mekânlarını yok etmeye ve kökten değiştirmeye girişti. Biz İmamoğlu’na oy verdik, İBB Başkanı’nın da bu konuda ilgisini bekliyoruz. Bu yıkımı durdurmalı.”

'BELEDİYENİN PROJEYE DAİR NET BİLGİSİ YOK'

CHP Çatalca İlçe Başkanı, Mimar Mehmet Çoban, belediyenin projeye dair net bilgisi olmadığını söyleyerek “Burada bir tarih yatıyor. Çatalcaspor, kentle özleşmiştir. ‘Stadın yıkımı yanlış olur’ dedik ama Sayın Başkan, tam pandemi sürecinde yıkım ihalesini yaptı ve yıkmaya başladılar. Çatalca gibi her tarafı yeşil olan bir yere millet bahçesi getirmek, o bahçeyi de stada yapmak yanlış olur dedik. Gerçi bu proje onun da değil, Ankara’dan alıyor bu direktifi. ‘Projeye dair brifing ver’ dedik, kendisi de bilmiyor” şeklinde konuşarak ekledi:

“CHP grubu olarak millet bahçesine neden karşı çıktığımızı anlatıyoruz. Bunlar TOKİ’nin arka bahçeleri oluyor, TOKİ’nin adeta park alanları oluyor. Zaten o bölgede TOKİ’nin projeleri var, onun bir altılığı bu. İnsanlara, ‘burası yeşil alan olacak, Çatalca nefes alacak’ diyorlar ama saklı şekilde imar getiriliyor. Bu yönden karşı çıktık ama başkan dinlemedi bizi. Hukuki süreci yürüteceğiz.”

'KOLUMUZU KANADIMIZI KIRDILAR'

Çatalcaspor’un 20 yıl kaptanlığını yapan 70 yaşındaki Enver Köken, stadın yıkımına başlanmasını, “Kolumuzu kanadımızı kırdılar” sözüyle değerlendiriyor. Eski futbolcu, şunları ifade ediyor:

“70 yaşındayım, her hafta, her gün o stadın içerisindeydim. Bizi mahvettiler, öldürdüler bizi. Hayatım o statta geçti, ‘Kaptan Enver’ lakabını aldım, 20 sene kaptanlık yaptım. Stat da gitti, kulüp binası da. Oysa en güzel yıllarımız orada geçti. Zamanın ruhu mu diyeyim, inanın söylecek bir söz kalmadı.”

DAHA FAZLA