60'ın üzerinde markadan AVM protestosu: Mağazaları açmadılar

60'ın üzerinde markadan AVM protestosu: Mağazaları açmadılar

Normalleşme sürecinin başlamasıyla açılan AVM'lerle markalar kira indirimi konusunda anlaşamadı. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, durumun çözülmesini umut ettiklerini belirtti.

Normalleşme sürecine girilen, çoğu kısıtlamanın kaldırıldığı ve kapalı olan işyerlerinin açıldığı 1 Haziran’da, bazı AVM’lerle perakendeciler arasında yeni bir gerginlik yaşandı.

Sayısı 60’ın üzerinde marka, bazı AVM yönetimleriyle kirada indirimle ilgili somut bir anlaşmaya varamamaları nedeniyle tepkilerini göstermek için 1 Haziran’da mağazasını açmadı.

Bu sorun, ülke genelinde yabancı yatırımcıların sahip olduğu 5-6 AVM’de arttı.

MARKALARIN GÜVENSİZLİKLERİ ARTTI

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, bu sorunun yaşandığı AVM’lerden dördü, İstanbul’da bulunan Forum İstanbul, Gaziantep’teki Primemall, Bodrum Midtown ve Forum Denizli oldu.

Türkiye’deki Forum AVM’lerin sahibi Multi Turkey ile perakendeciler arasında yaşanan sorunla ilgilendiklerini anlatan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, “Kira pazarlığıyla ilgili bir sıkıntıydı. ‘Sorun yok, bitiyoruz’ dediler. Bugün yarın izleyip bakacağız” dedi.

Öte yandan, 1 Haziran'dan itibaren ülke genelindeki toplam 436 AVM’nin tamamının, markaların da neredeyse yüzde 95’inin açıldığını belirten Altaş, “Hazırlığını bitiremeyen mağazalar var. Bu hafta hepsi açılacak gibi” dedi.

Altaş’ın öngördüğü tabloya karşın perakendeciler ise endişelerinin devam ettiğini söylüyor. Gelirleri durmuş haldeyken, sabit giderlerin kendilerini zorladığını anlatan perakendeciler, bunların yanında kirada anlaşamamak konusunda sitemli.

Kirada indirime ilişkin markalara bilgi vereceğini belirtip, resmi olarak bildirimde bulunmayan AVM’lerle sorun yaşadıklarını, bu yüzden de ortak bir tavır göstererek 1 Haziran’da mağazalarını açmadıklarını ifade ediyorlar. Markalar açısından bu durum, yalnızca bazı gruplara yönelik bir tepki değil, güvensizliğin de işareti...

TALEP YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, yaşanan süreci şöyle özetledi: “AVM’lerin çok büyük bir kısmı ciro kirasında indirim yaparak veya hiç kira almayarak önemli bir dayanışma sergiledi. Ancak bazı AVM’lerde bu yaklaşım olmadı.”

Öncel, bu durumun hızla çözülmesini “umut ettiklerini” ifade etti. Öncel’in aktardığına göre AVM’ler, normalleşmenin ilk gününe geçen yılın aynı gününe kıyasla yüzde 60-70 düşük bir taleple başladı.