60 doktordan Assange için Britanya hükümetine mektup: Önlem alınmazsa hapishanede ölecek

60 doktordan Assange için Britanya hükümetine mektup: Önlem alınmazsa hapishanede ölecek

Wikileaks kurucusu Assange'ın sağlık durumuna ilişkin kaleme alınan mektupta, Britanya hükümetine çağrı yapıldı ve durumun kritik olduğu vurgulandı.

Britanya'da tutuklu bulunan ve ABD'ye iadesi gündemde olan Wikileaks'in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın sağlık durumuylailgili 60'tan fazla doktor tarafından açık bir mektup kaleme alındı. 

Söz konusu mektupta Assange'ın sağlık durumunun çok kötü olduğu ve tutulduğu Belmarsh hapishanesinde ölebileceği ifade edildi. Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderilen mektupta doktorlar 48 yaşındaki Avustralyalının Belmarsh cezaevinden Londra'nın kuzeydoğusundaki bir üniversitenin hastanesine taşınmasını talep etti.

BM RAPORUNA DAYANDIRILDI

Doktorlar bulgularını 21 Ekim'de Londra'da yapılan duruşmaya ve Birleşmiş Milletler (BM) işkence özel raportörü Nils Melzer'in 1 Kasım tarihli raporuna dayandırdı. Raporda Assange'ın hapishanede maruz kaldığı muamelenin ölümüne sebep olabileceği belirtilmişti. 

T24'ün aktardığına göre 16 sayfalık mektupta doktorlar, Assange'ın fiziksel ve psikolojik durumunun uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 60 doktor, acil bir şekilde önlem alınmazsa Assange'ın hayatını kaybedebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Mektupta ABD, Avustralya, Britanya, İsveç, İtalya, Almanya, Sri Lanka ve Polonya'dan doktorların imzaları bulunuyor.