54. Ulusal Yarışma'da ödüller belli oldu

54. Ulusal Yarışma'da ödüller belli oldu

Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’yı kaldırmasına tepki olarak 54. Antalya Film Festivali’yle eş zamanlı biçimde Istanbul’da düzenlenen 54. Ulusal Yarışması’nda ödül kazananlar dün gece Cahide Müzikholü’nde düzenlenen kapanış töreniyle açıklandı, En İyi Film ödülünü Onur Saylak’ın yönettiği Daha kazandı.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi tarafından belirlenen SİYAD ödülünün sahibi ise Ayşe Toprak’ın yönettiği belgesel "Mr Gay Syria" oldu. SİYAD başkanı Tül Akbal Süalp SİYAD ödülünü açıklamadan önce yaptığı konuşmada, “Susma sustukça sıra sana gelecek bir aforizma değildir. Sustukça sıranın sizlere geliyor olması bu yüzden. Sustukça sıra hepimize geliyor ve gelmeye devam edecek. Zalimle mazlumun çok hızlı yer değiştirdiğini de biliyoruz; dünün zalimi bugünün mazlumu olunca aklanmıyor. Uzun bir hikayenin herhangi bir yerindeyiz aslında. Bu hikaye Antalya’da belgesele uygulanan zorla, zorbalıkla başladı. Belgeseli engellediler önce” dedi.

Ödül kazanan "Daha" filmine ödülünü vermek üzere konuşan Kadir İnanır, “Siz varken korkmayın kimse bir şey yapamaz. Sanatçı bir gücün arkasında duran değil yarattığı eserin gücüyle büyüyendir.” dedi. Ödülü almak için sahneye çıkan filmin yönetmeni Onur Saylak “Bu ülkede kimlerin nerelerden döndüğünü çok iyi biliyoruz, bu festival yerine geri dönecek” ifadelerini kullandı.

"HEP BERABER TARİHE GEÇTİK"

En İyi Yönetmen ödülünü Put Şeylere filmiyle kazanan Onur Ünlü ise teşekkür konuşmasında şunları söyledi: “Hep beraber burada tarihe geçtik, cesur davrandık. Benim saçma sapan filmlerime gözünü kırpamadan tahammül eden oyuncularıma ödülü adamak istiyorum.” 

Körfez filmiyle En İyi Senaryo ödülünü Emre Yeksan ve Ahmet Büke kazandılar. En İyi Kadın Oyuncu ödülü Kar filmindeki performansıyla Hazar Ergüçlü’ye verildi. En İyi Erkek Oyuncu ödülü Daha filminin oyuncuları Ahmet Mümtaz Taylan ve Hayat Van Eck arasında paylaştırıldı. 

"HER KARAR POLİTİKTİR"

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi ise Siyad Ödülü’nü Ayşe Toprak’ın yönettiği Mr. Gay Syria isimli belgesele verdi. Tül Akbal Süalp, jüri adına ödülü verirken şöyle konuştı: “Tarihin belli anlarında toplumsal deneyimler imbiklerden sızar ve bazı sözleri bize bırakır. Bunlar slogan değildir, aforizma değildir, bazı anlamları vardır. Sustukça sıranın bize gelmesi bu yüzdendir. Zalimle mazlumun çok hızlı yer değiştirdiğini de biliyoruz. Dünün zalimi bugünün mağduru olunca kolay aklanmıyor. Dolayısıyla uzun bir hikayenin herhangi bir yerindeyiz. Bu hikaye, Antalya’da belgesele uygulanan zorbalıkla başladı, önce belgeseli engellediler. Biz de buna dair bir karar vardık. Politik bir karar aldık, her karar politiktir zaten.”

Sinema Emek Ödülü Beyoğlu Sineması’nın 18 yılık çalışanı Fatma Kurtuluş’a verildi. Kurtuluş ödülünü alırken şöyle konuştu: “Beyoğlu Sineması’nda 18. yılımı doldurmama son iki ay kala beni bu ödüle layık gören herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ödülü Beyoğlu Sineması’nda çalışan bütün emekçi arkadaşlarım adına alıyorum.” Fatma Kurtuluş aynı zamanda Beyoğlu Sineması dayanışmasını başlatan Cem Altınsaray ve Utku Ögetürk’e de özel teşekkür etti.

54. Ulusal Yarışma’da verilen diğer ödüller şu şekilde:

En İyi Yönetmen: Onur Ünlü (Put Şeylere)

En İyi Senaryo: Ahmet Büke ve Emre Yeksan (Körfez)

En İyi Kadın Oyuncu: Hazar Ergüçlü (Kar)

En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Mümtaz Taylan ve Hayat van Eck (Daha)

DAHA FAZLA