54 Alman Türkiye sınırından geri çevrildi

54 Alman Türkiye sınırından geri çevrildi

Bu yılın ilk 7 ayında 54 Alman vatandaşının Türkiye sınırından geri çevrildiği açıklandı. Alman Dışişleri, Türkiye tarafının Alman vatandaşlarını sınırda uzun süre gözaltında tuttuğunu ve cep telefonlarına el koyup içeriğine baktığını da ekledi.

Bu yılın ilk 7 ayında 54 Alman vatandaşının Türkiye sınırından geri çevrildiği açıklandı. Alman Dışişleri Bakanlığı 2016 ve 2017 yıllarında Türkiye'de tutuklanan Almanlardan üçünün tutukluluk halinin sürdüğünü bildirdi.

Sol Parti'nin soru önergesine Devlet bakanı Michael Roth tarafından verilen yanıta göre, bu yıl en 54 Alman vatandaşının Türkiye'ye girmesine izin verilmedi. Türkiye'nin sınır kapılarında geri çevrilen Almanların sayısı 2017 yılında 95 olmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de siyasi nedenlerle gözaltına Alman vatandaşlarının sayısında ise gerileme kaydedildi. Darbe teşebbüsünü izleyen 2016 yılında 24 Alman tutuklanmışken, 2017 yılının ilk yedi ayında 6 Alman gözaltına alındı. Tutuklananlardan 2’si tahliye edildi. 2016 ve 2017 yılında gözaltına alınanlardan 3’ünün tutukluluk hali sürüyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsünün ardından yapılan tutuklamalar ve sınırdan geri çevirmeler Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmış, gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması ise göreli yumuşama etkisi yaratmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye seyahat uyarısını yumuşatmasının ardından Türkiye'de tatil yapan Alman turist sayısının rekor düzeye çıkması bekleniyor.

‘TEHLİKE GEÇMEDİ’

Ancak bakanlığın açıklamasında "gözaltına alınma" ve sınırdan geri çevrilme riskinin yüksek olduğu belirtiliyor. Özellikle Türkiye'de özel ve şahsi ilişkileri olanların 2017 başından bu yana gerekçe göstermeden sınırdan geri çevrilebildiği, bu kişilerin uzun süre gözaltında tutulabildiği ve mobil telefonlarına el konulup içeriğinin arandığı da Dışişleri Bakanlığının açıklamasında yer alıyor.

Almanya 20 Temmuz 2017'de Peter Steudtner adlı Alman insan hakları aktivistinin tutuklanması üzerine Türkiye'ye seyahat uyarısını sertleştirmişti. Tatil yörelerinde tutuklanma riskiyle ilgili uyarı Mayıs ayında kaldırılmış, ancak genel tutuklanma tehlikesi seyahat uyarısında bırakılmıştı.

Alman Bakanlığın açıklamasında, Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının öncelikle “terör örgütleri” ya da “Gülen cemaatiyle ilişki kurmak” ile suçlandıkları ve üçüncü şahıslar tarafından yapılan ihbarların bile tutuklanma nedeni olabileceğine de yer verildi.

BERLİN’E ELEŞTİRİ

Hükümete soru önergesini veren Sol Parti Milletvekili Alexander Neu, Berlin yönetimini "Kendi nazarında vazgeçilmez jeo-stratejik partner olan Türkiye'ye son derece nazik davrandığı" gerekçesiyle eleştirdi. Neu "Erdoğan rejimi Alman vatandaşlarını rehin almaya devam ederken Almanya hükümeti Avrupa değerlerinin iflasını ilan etti” dedi.