52'nci SİYAD Ödülleri'ne Kız Kardeşler damga vurdu

52'nci SİYAD Ödülleri'ne Kız Kardeşler damga vurdu

52'nci Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri’ne Emin Alper’in yazıp yönettiği Kız Kardeşler, En İyi Film dahil sekiz ödül kazanarak damgasını vurdu.

 

Bu akşam açıklanan 52. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri’ne Emin Alper’in yazıp yönettiği Kız Kardeşler, En İyi Film dahil sekiz ödül kazanarak damgasını vurdu. 2019 Türkiye Sineması’nın en iyilerinin SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlendiği ödüllerde Kız Kardeşler’i, Serhat Karaaslan’ın ilk uzun metrajı Görülmüştür iki ödülle izledi; Kraliçe Lear, Küçük Şeyler ve Sibel de birer ödül kazandılar.

Görülmüştür’deki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu seçilen Füsun Demirel, teşekkür konuşmasında ödülünü “kadınlar bu ülkede artık öldürülmesin, kadınlar artık şiddet görmesin diye mücadele veren binlerce kadın yoldaşına” adadı ve sözlerini “kadın mücadelesini kazandığımızda, İstanbul Sözleşmesi gerçek anlamda yaşama geçtiğinde bu ödülümüz taçlanacak” diyerek bitirdi.

Kraliçe Lear ile En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü’nü kazanan Pelin Esmer de ödülünü “katledilen kadınlara ve Osman Kavala gibi hukuk dışı sebeplerle özgürlüğü alınanlara” adadı.

En İyi Fantastik Film Ödülü’nü Cadı Üçlemesi: 13+ adlı kısa filmiyle kazanan Ceylan Özgün Özçelik ise çocuk istismarına vurgu yaptığı mesajında “Kız çocukları yarının anneleri değildir. Kız çocukları çocuktur” dedi.

Görülmüştür ile En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Serhat Karaaslan, barış imzacısı olduğu için Kültür Bakanlığı’ndan filmine destek alamamış olduğunu söyleyerek “bakanlığın sinemacıları bu şekilde cezalandırmasının” son bulması çağrısı yaptı.

Önceden Mart ayında yapılması planlanmış ancak salgın dolayısıyla ertelenmiş olan bu yılki SİYAD ödül töreni salgın koşullarının sürmesi nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirildi ve SİYAD’ın Youtube kanalından yayınlandı. Törenin sunuculuğunu kendisiyle Beyoğlu Sineması’nda yapılan çekimler üzerinden oyuncu Tuğrul Tülek yaptı.

 

52. SİYAD Ödülleri’nin tam listesi şöyle:

EN İYİ FİLM: Kız Kardeşler

EN İYİ YÖNETMEN: Emin Alper – Kız Kardeşler

EN İYİ SENARYO: Emin Alper – Kız Kardeşler

EN İYİ KADIN OYUNCU: Damla Sönmez - Sibel

EN İYİ ERKEK OYUNCU: Alican Yücesoy – Küçük Şeyler

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Füsun Demirel - Görülmüştür

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Kubilay Tunçer – Kız Kardeşler

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ: Emre Erkmen – Kız Kardeşler

EN İYİ MÜZİK: Giorgos Papaioannou ve Nikos Papaioannou – Kız Kardeşler

EN İYİ KURGU: Çiçek Kahraman – Kız Kardeşler

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ: Osman Çankırılı – Kız Kardeşler

AHMET ULUÇAY EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ: Görülmüştür

GIOVANNI SCOGNAMILLO EN İYİ FANTASTİK FİLM ÖDÜLÜ: 13+ – Ceylan Özgün Özçelik

EN İYİ UZUN METRAJ BELGESEL ÖDÜLÜ: Kraliçe Lear – Pelin Esmer

EN İYİ KISA/ORTA METRAJ BELGESEL ÖDÜLÜ: Gulyabani – Gürcan Keltek

EN İYİ KISA FİLM ÖDÜLÜ: Ablam – Burcu Aykar

ONUR ÖDÜLLERİ: Zuhal Olcay; Thomas Balkenhol

EMEK ÖDÜLLERİ: Coşkun Aral; Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi’ne emek vermiş Sinema Televizyon Bölümü mezun ve öğrencileri

EN İYİ YABANCI FİLM: Parazit – Bir Film (ithalatçı)

DAHA FAZLA