51 SİBAŞ işçisi işe iade davasını kazandı

51 SİBAŞ işçisi işe iade davasını kazandı

Aydın’daki SİBAŞ Gıda’da sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkartılan 73 işçiden 51'i işe iade davasını ve tazminat hakkını kazandı.

Aydın’ın Söke ilçesindeki SİBAŞ Gıda’da Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olduğu gerekçesiyle işten çıkartılan 73 işçi 190 gündür direnişini sürdürürken; bugün 73 işçiden 51'inin işe iade davası Söke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Görülen davada ilk karar verilirken; 51 işçi, işe iade davasını ve tazminat hakkını kazandı.

Manşet Aydın'dan Ziya Karapelit'in haberine göre, işçiler adına Söke Adliyesi önünde açıklama yapan Avukat İbrahim Bahçıvanlar “8 Şubat tarihinden itibaren parçalar halinde 78 işçinin Sibaş Gıda Fabrikası’ndaki işine son verilmişti. 2018 yılında başlattığımız hukuki mücadelede 3 işçi kardeşimiz ailevi sebeplerden dolayı dava açmamış, 75 kardeşimiz de bu mücadelede büyük bir direniş örneği göstermiştir" dedi.

"Söke 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 51 emekçi kardeşimiz için işe iade kararı çıktı" diyen Bahçıvanlar, "İşe iade kararının yanı sıra arkadaşlarımız sendikal haklarına da kavuştular. Kalan 23 emekçi kardeşimizin davası ise 20 Eylül tarihine ertelendi. Bu davanın da sonucu değişmeyecek ve arkadaşlarımızın işe iadesi yapılacaktır" şeklinde konuştu.

4 AYLIK ÜCRET ÖDENECEK

Söke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalı işverence yapılan feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, davacının işe başlatılması veya başlatılmaması şartına bağlı olmaksızın tazminat tutarının işçinin bir yıllık brüt ücreti olan 24 bin 354 TL olarak belirlenmesine karar verdi. Ayrıca mahkeme, davacının işe iade için işverene süreci içerisinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok 4 aylık ücret ve diğer hakların karşılığı tutarı olan brüt 9 bin 647 TL’nin davacıya ödenmesi gerektiği yönünde karar aldı.