5 No’lu tanık davası: ‘Zarrab muazzam şebekeyi anlatacak’

5 No’lu tanık davası: ‘Zarrab muazzam şebekeyi anlatacak’

Reza Zarrab’ın ABD’de dolandırıcılık, kara para aklama ve İran’a yönelik ambargoları delme suçlamasıyla yargılandığı davada ‘suçlu’ statüsünden ‘tanık’ statüsüne geçmesinin ardından başlayan jürili duruşmada, Halkbank-Zarrab ilişkisi detaylarıyla ortaya saçıldı.

Dünyanın gözlerini diktiği 'Reza Zarrab davası' isim değişikliğiyle başladı. Dava artık, ABD'de tutuklu bulunan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın adını taşıyacak. Savcılık Reza Zarrab’ın tanık olduğunu mahkemede beyan etti. Zarrab’ın, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve Türkiye aleyhine tanıklık yapacağı kesinleşti.

5 NUMARALI TANIK: ZARRAB

ABD hükümeti adına tanıklık yapacağı belirtilen Zarrab, dosyaya 5 numaralı tanık olarak girdi. Zarrab’ın aleyhinde tanıklık yapacağı Hakan Atilla'nın avukatları, gerçek ‘suç ortağının’ eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan olduğunu savundu.

Atilla'nın avukatı Victor Rocco, savcılığın Reza Zarrab’ın sırtını sıvazladığını iddia ederek, "Yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Zarrab’tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Reza Zarrab" ifadelerini kullandı. Rocco, "Süleyman Aslan, Zarrab’tan 'utanmazca' rüşvet aldı" iddiasında bulundu.

SAVCI: ZARRAB, MUAZZAM ŞEBEKENİN HİKAYESİNİ ANLATACAK

Davada ilk sözü, açılış konuşmalarını yapan savcılık ve savunma aldı.

Savcı Yardımcısı David Denton, davanın tutuklu tek sanığı konumunda kalan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde tanıklık yapacak olan Zarrab’dan çok şey anlatmasını beklediklerini belirtti.

Denton, jüri üyelerine hitabında, 'yıldız tanık' olarak sunduğu Zarrab’ın, ABD yasalarını çiğneyerek suç işlediğini kabul ettiğini ve ABD hükümetiyle işbirliği yapmaya karar verdiğini söyledi. Denton, Zarrab’ın 'İran'a yaptırımları delmeye yönelik muazzam şebekenin hikayesini içerden biri olarak anlatacağını, bununla ilgili söylenen tüm yalanların gerisindeki gerçek hikayeyi ortaya sereceğini' dile getirdi. Zarrab’a ilaveten Aralık 2013 soruşturmalarında yer almış bir Türk polisinin de tanık olduğunu aktardı.

ZARRAB YOL GÖSTERDİ, ATİLLA MEŞRULAŞTIRDI

Savcı Yardımcısı, Zarrab’ın ifadesinin Türkiye'de 2013'te patlak veren ve AKP tarafından aklanan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla bağlantılı kişileri de ortaya çıkaracağından söz etti. Denton, ‘Zarrab’ın yaptırımı delme, kara para aklama yollarını sunduğu, maliye uzmanı Atilla'nın bunları meşru gösterecek yöntemleri sağladığı' suçlamasında bulundu.

‘ZARRAB GARDİYANLARA İÇKİ, KADIN VE UYUŞTURUCU İÇİN RÜŞVET VERDİ’

Denton'un ardından söz alan Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Victor Rocco ise açılış konuşmasında Zarrab’ın hapis cezasından kurtulmak için yalan söylemeye hazır olduğunu öne sürdü ve güvenilir olmadığını kaydetti. Savunma makamının avukatı olan Rocco, "Hakan Atilla ile Zarrab’ın seyrek olarak iletişim kurduğunu ve birbirlerini sevmediklerini" de söyledi. Rocco ayrıca, "Zarrab, eski alışkanlıklarını New York'ta hapishanede de sürdürmeye çalıştı. Dışarıdan içki, uyuşturucu, hatta kadın getirtmek için hapishane görevlilerine de rüşvet verdi" iddiasında bulundu.

TÜM SUÇLAMALAR SÜLEYMAN ASLAN’A

Zarrab ile Atilla arasında özel bir dostluk bulunmadığını, 16 ay içinde yalnızca 6 telefon görüşmesi yaptığını iddia eden Avukat Rocco, Zarrab ile Aslan arasında ise 32 telefon görüşmesi ve yüzlerce sayfalık telefon mesajlaşması bulunduğunu söyledi.

'AYAKKABI KUTULARINDA RÜŞVET YOLLAYAN ZARRAB'TI'

Rocco, "Zarrab’ın Türkiye'de rüşvet ağı kurduğunun bilindiğini, rüşvet verdiği kişiler arasında üst düzey yetkililerin de olduğunu" belirterek," Yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Zarrab’tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Reza Zarrab az ceza alma ya da hiç ceza almama umuduyla savcılıkla anlaştı. Savcılık Zarrab’ın sırtını sıvazlıyor. Zarrab’ta gizli tanık olmayı ve ailesiyle birlikte ABD'de yaşamayı planlıyor" dedi.

'SÜLEYMAN ASLAN, SARRAF'TAN 'UTANMAZCA' RÜŞVET ALDI'

Halkbank eski Genel Müdür Süleyman Aslan'a yönelik iddialarını sürdüren Rocco, Atilla'nın kimseden rüşvet almadığını, kimseye rüşvet vermediğini, banka çalışanı olarak yalnızca görevini yaptığını ileri sürdü. Rocco, "Süleyman Aslan'ın Zarrab’tan aldığı rüşvetlerle cebini doldurduğunu" kaydetti.

Atilla'nın avukatları Aslan'ın Zarrab’tan ‘utanmazca’ rüşvet aldığını ve 'oyuncağı' haline geldiğini kaydetti. Avukat Rocco, “Atilla, ne Halkbank'ı ne de Türk bakanları korumak için burada değil” ifadelerini kullandı.

AKP'DEKİ ZARRAB PANİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU

Öte yandan AKP’deki Zarrab paniğinin nedeni de belli oldu.

Hakim Richard Berman’ın kamuya açtığı belgelerde, Zarrab’ın tüm suçlamaları kabul ederek imzaladığı belgedeki 26 Ekim 2017 tarihi, İran asıllı iş adamının bir ay önce itirafçı olduğunu gösterdi.

Bu itirafnamede, suçlamaları açıkça kabul ettiğini, belgeyi imzalarken de hiçbir baskıya maruz kalmadığını belirten Zarrab, "Benden imzalar alınırken mantığımı etkileyecek, uyuşturucu, alkol ve benzeri hiçbir durum olmadığını belirtirim" ifadeleri yer alıyor.

DAHA FAZLA