Hekimleri 'işsiz bırakacak' tasarı Meclis'te değiştirilerek kabul edildi

Hekimleri 'işsiz bırakacak' tasarı Meclis'te değiştirilerek kabul edildi

AKP tarafından Meclis'e sunulan ve ülkede hekimlik yapmayı neredeyse yasaklayan 5. madde Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü.

AKP’nin Meclis'e sunduğu ve sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren tasarı, Meclis'te değiştirilerek kabul edildi. Değişiklikle birlikte, ihraç edilen hekimler Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) anlaşmalı özel hastanelerde çalışabilecek. Güvenlik soruşturmasına takılanlar ise tazminat ödemeden özel hastanelerde çalışabilecek.

AKP'nin sağlıkta düzenlemeleri içeren yasa teklifinin, KHK'lı hekimlere ve güvenlik soruşturmasına takılanlara ülkede hekimlik yapmasını yasaklayan 5'inci maddesi Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü.

'BU HİÇBİR VİCDANA, HUKUK İLKESİNE DAYANMAZ'

Değişiklik önergesine dair söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Kamuda ömür boyu çalışma yasağı konuluyor bu yasayla. Ciddi bir tehdittir. Güvenlik soruşturması OHAL döneminde bir KHK ile getirildi. Biz OHAL süreklileşti derken bunu kastediyorduk. Hekimleri özelde çalışmaya mahkum ediyorsunuz. Bu madde hiçbir yönüyle kabul edilemez. Güvenlik soruşturması mantığına karşıyız. Kişi hakkında bir suç, dava hiçbir şey yok ama bir kanaat oluşturularak 'ben seni doktor yapmıyorum' diyor. Bu hiçbir vicdana, hukuk ilkesine dayanmaz. Bu maddenin geri çekilmesi gerekiyor. Şunda Türkiye'de ciddi bir hekim açığı var. Bununda dikkate alınması gerekiyor. Buna rağmen hekimler göreve başlatılmıyor. Tıp fakülteleri öğrencilerine kabus olacak bir maddeye imza atmayalım" dedi.

'YARGISIZ İNFAZ'

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ise değişiklik önergesine ilişkin söz alarak, "Bu yasa vesilesiyle Meclisin özerkliği anayasa aykırılık bakımından da önemli bir delil olmuştur. Hekimler, hastalar Anayasanın 17'nci maddenin mağdurudur. Bu mecliste OHAL KHK'leri kanunlaştırılarak OHAL kalıcı hale getirildi. 5'inci madde ile OHAL'i kalıcı kılmak amacıyla bir düzenleme yapılmak isteniyor. Milli Güvenlik Kurulu'na verilen yetki anayasaya aykırıdır. Güvenlik soruşturması kavramının bu şekilde yasaya girilmesi kabul edilemez. Anayasaya aykırıdır. Yargısız infaz yasasıdır" ifadelerini kullandı.

CHP ve HDP'nin 5'inci maddenin yasa teklifinden kaldırılmasına dair verdiği değişiklik önergeleri sunulan oylamada reddedildi.

DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ KABUL EDİLDİ

Ardından AKP'nin değişiklik önergesi kabul edildi. Değişikliğe göre; KHK ile ihraç edilen hekimler SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışabilecek. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlananlar 450 gün bekledikten sonra SGK ile anlaşmalı yerlerde çalışabilecek. Daha önce bu süreyi beklemeden çalışmak isteyenler için belirlenen tazminat ise yapılan değişiklik ile birlikte kaldırıldı.

Oylamaya sunulan 5'inci madde kabul edildi.