5 gazeteci hakkında tahliye kararı

5 gazeteci hakkında tahliye kararı

Yargı Reformu'nun ilk paketinin kabul edilmesiyle, hakkında 5 yılın altına kesinleşmiş hapis cezası bulunan 5 gazeteci tahliye edildi.

Yargı Reformu'nun ilk paketinin kabul edilmesiyle beş yılın altındaki hapis cezalarına itirazın önü açılırken; yapılan başvurularla hapisteki gazeteciler tahliye olmaya başladı.

Beş yılın altında ceza alan ve dosyaları istinaf mahkemelerinde ele alınanların Yargıtay’a başvurmasının önünü açan düzenleme tahliyelerin önünü açtı. Düzenleme uyarınca itiraz hakkı elde edenler, cezaları kesinleşmiş olsa dahi tahliye edilmeye başladı.

Sabah saatlerinde gazeteciler Meltem Oktay ve Uğur Akgül’ün dosya üzerinde yapılan incelemelerinin ardından tahliye kararı çıktı. Akşam saatlerinde ise ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlaması ile hükümlü olan ve 11 Temmuz’de hapse giren Yeni Yaşam Yazarı gazeteci  Hüseyin Aykol’un tahliye edilmesine karar verildi.  Aykol’un “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 3 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunuyordu.

Gazeteci Hüseyin Aykol hakkında açılan 63 dava bulunurken, bazı davaları da istinaf mahkemelerinde devam ediyor. Aykol’un ardından, 22 aydır tutuklu bulunan, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan gazeteci İdris Yılmaz hakkında da tahliye kararı çıktı.

Cumhuriyet gazetesi davasında hapiste kalan tek kişi olan Emre İper de yeni düzenlemeden yararlananlar arasında yer aldı. Mahkeme kesinleşmiş cezası bulunan Emre İper’in tahliyesine karar verdi.

 

 

Yargı reformu'nun ilk paketiyle temyiz yolunun açılmasıyla, gazeteci Hüseyin Aykol’un infazının durdurulması için avukatı Özcan Kılıç tarafından dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru karara bağlandı. Mahkeme, Aykol hakkında tahliye kararı verdi.

Avukat Kılıç, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onaylanan dava dosyasının, usul ve esasına ilişkin temyiz incelenmesi yapılmak üzere Yargıtay’a gönderilmesini talep etmişti. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, avukat Kılıç’ın başvurusu üzerine Aykol’un infazı durdurularak, tahliye edilmesine karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından infazın durdurulmasına dair yazının yazılıp, gönderilmesi ardından Aykol’un, 107 gündür tutuklu bulunduğu Sincan F 2 Nolu Cezaevi’nden çıkması bekleniyor. Aykol’un tahliye işlemlerinin başlaması için avukatları cezaevine gitmek üzere yola çıktı.

11 Temmuz’da Ankara’daki evinden gözaltına alınarak, tutuklanan Aykol, Sincan F 2 Nolu Cezaevi’nde tutuluyordu. 

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Ocak 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan gazeteci Aykol’a 3 yıl 9 ay hapis, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olan Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran ile birlikte gazetenin yazarları olan Hüseyin Bektaş ve Mehmet Ali Çelebi'ye 1 yıl 6'şar ay hapis cezaları verilmişti. Aykol ve diğer gazetecilere verilen bu cezaların ardından gazetecilerin avukatları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 29 Kasım 2018 tarihinde başvuruların esastan reddine karar vererek, verilen cezaları onamıştı. 

Gazeteci Hüseyin Aykol hakkında açılan 63 dava bulunurken, bazı davaları da İstinaf Mahkemelerinde devam ediyor.

DAHA FAZLA