5 bin yıllık toplu mezardaki gömülenlerin katliama uğrayan bir aile olduğu ortaya çıktı

5 bin yıllık toplu mezardaki gömülenlerin katliama uğrayan bir aile olduğu ortaya çıktı

Polonya’da bulunan 5.000 yıllık bir toplu mezarın bir aile katliamının sonucu olduğu keşfedildi.

Polonya’da bulunan 5.000 yıllık mezarda, kafatasları parçalara ayrılmış erkek, kadın ve çocuk iskeletleri ortaya çıktı.

2011 yılında ortaya çıkarılan toplu mezar araştırmalar sonucunda Bronz Çağı iskeletlerine yapılan DNA analizi, mağdurlara ne olduğu konusunda yeni bir ve ilginç bilgiler verdi. DNA analizleri, mezardaki tüm iskeletlerin birbiriyle ilişkili olduğunu ve annelerin çocuklarını kucaklar vaziyette dikkatlice gömüldüğünü ortaya koydu.

AİLE, BABA UZAKTAYKEN ÖLDÜRÜLMÜŞ

Mezarın içinde baba bulunmadığından ve sadece az sayıda erkek vücudu bulunduğundan araştırmacılar, babalar köyden uzaktayken ailenin öldürüldüğünü düşünüyor. Araştırmacılar, babaların döndüklerinde ailelerini gömen kişiler olduğunu düşündüklerini söylerken mezarı yapanların, cesetlerin en yakın aile ilişkilerine göre gömüldüğünden emin.

MEZARA AİLE BAĞLARINA GÖRE YERLEŞTİRİLMİŞLER

Arkeolog ve projedeki araştırmacılardan biri olan Morten E. Allen “DNA, tüm bu bireylerin tam aile bağlarını belirledi. Tarih öncesi bir topluluğa bu denli ayrıntılı bir genomik bakış kazandırmayı ilk kez başardık.” dedi.

Keşfin öneminden bahsederek tarih öncesi bir topluluğa dair ayrıntılı bilgiler edinilebileceğini ve bu insanların sosyal ve kültürel olarak nasıl organize olduklarını görebileceklerini söyleyen Allen “Açıkçası bütün bu insanlar geniş bir aile olmuş ve çekirdek aile bağları hem yaşamda hem ölümde çok önemliymiş. Bu ilişkilere göre mezara yerleştirilmişler.” sözlerini dile getirdi.

DAHA FAZLA