5 bin ağacın kesilip 553 villanın yapılacağı projeye tepki: Ormanıma, suyuma, mahalleme dokunma!

5 bin ağacın kesilip 553 villanın yapılacağı projeye tepki: Ormanıma, suyuma, mahalleme dokunma!

Beykoz Kent Dayanışması, Paşabahçe'de dağıttığı bildirilerle 5 bin ağacın kesilip yerine 553 villanın yapılacağı projeye karşı Beykoz halkını talana dur demeye çağırdı.

İleri Haber

Beykoz Kent Dayanışması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik özel orman alanında 5 bin ağacın kesilerek yerine 553 adet villa yapılmasını öngören projenin imar planlarını askıya çıkarması üzerine bugün, Paşabahçe'de konuya ilişkin bildirilerini dağıtarak Beykoz halkını bu talana ses çıkarmaya çağırdı.

3. Havalimanı projesinin de sahiplerinden biri olan Kalyon İnşaatı'ın yapacağı projenin hayata geçirilmesi durumunda sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya gibi türlerin bulunduğu en az 5 bin ağaç kesilerek yerine villalar ve bağlantı yolları yapılacak.

Dereseki-Gümüşsuyu'da 5 bin ağacın kesilerek ormanın villa projesi ile katledilmesine ve eş zamanlı olarak gündeme gelen yeni imar planları ile Beykozluların yerlerinden edilmesine karşı Beykoz Kent Dayanışması'nın dağıttığı bildiri şu şekilde:

ORMANIMA, SUYUMA, MAHALLEME DOKUNMA!

Beykoz Dereseki-Gümüşsuyu’ndaki 2 bin 300 dönüm Kuzey ve Güney Kirazlı Ormanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca imara açıldı. 553 villa yapılması planlanıyor. Proje uygulanırsa sahil çamı, meşe, gürgen, kestane ve yalancı akasya türlerinden en az 5 bin ağaç kesilecek. Bugüne kadar doğal sit alanında yer aldığı için korunabilmiş olan Kuzey ve Güney Kirazlı Ormanları'nın yapılaşmaya açılması emsal oluşturacağından, Beykoz’da orman tahribatının önünü açacaktır. Bunun sonucunda ilk başta havamız ve suyumuz kirlenecek ve yapılaşma baskısı artacaktır. Ormanlık alanlar yapılaşmaya açılırken, mevcut yapılar rant peşinde koşanların menfaatleri doğrultusunda hazırlanan yeni imar planlarıyla satışa zorlanacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Beykoz halkına hiç danışılmadan hazırlanıp Beykoz’dan uzakta İBB’de askıya çıkartılan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı'ndaki konut alanlarında inşaat izni alınabilecek en küçük parsel 500 metrekare olarak belirlenmiş ve bina parselin en fazla %15'ine oturabiliyor. Yani arsan 500 metrekareden küçükse komşu arsalarla birleştirip 500 metrekareye ulaşmak zorundasın. Bu durumda da ancak 75 metrekareye oturan bina yapabilirsin.Bina yükseklikleri bölgeler itibariyle değişmekle birlikte en fazla 5 kata izin var.

'YÜZDE 15 OTURUMUN DAYATILMASI HALKI BEYKOZ'U TERK ETMEYE ZORLAMAK DEMEKTİR'

Oysa planlama alanı boş değil. Uzun yıllara yayılmış belediye ve diğer kamu idarelerinin bilgisi ve gözetimi altında oluşmuş 250 bin nüfuslu bir yerleşim mevcut. Binaların arsaya oturumu %15'in çok üzerinde. %15 oturumun dayatılması nüfusun önemli bir bölümünü Beykoz’u terk etmek zorunda bırakacaktır. İmar barışı kapsamında ödenen bedeller ise bu durumu değiştirmeyecektir.

Barınma en temel insan hakkıdır!

Sağlıklı çevrede yaşamak hakkımızdır!

DAHA FAZLA