426 günlük direniş: Babacanlar Kargo işçileri haklarını istiyor

426 günlük direniş: Babacanlar Kargo işçileri haklarını istiyor

Babacanlar Kargo'da sendikaya üye oldukları için işten atılan 9 işçi işe geri iade davasını kazanmasına rağmen işverenin kararı istinaf etmesinden dolayı 426 gündür direnişte. Haklarını alana kadar direneceklerinin altını çizen işçiler, “Sendikasız işçide iplerin hepsi patronun elindeyken, sendikalı işçide iplerin hepsi işçinin elindedir. Sendikasız çalışmak köleliktir” mesajı verdi.

Antep’te Babacanlar Kargo şirketinde Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'na (TÜM-TİS) üye oldukları gerekçesiyle işten atılan 9 işçinin başlattığı eylem, 426’ıncı gününde. Antep İş Mahkemesi'ne açtıkları işe iade davalarını kazanan işçiler, işverenin yerel mahkemenin kararını istinafa taşımasından dolayı işyerinin önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Soğuk havaya rağmen her gün grev alanına kararlı bir şekilde gelen işçiler istinafın da iş mahkemesinin kendileri lehine verilen kararı onaylayacağı günü bekliyor.  

2 AYDA BİTMESİ GEREKEN DAVA 15 AYDIR SÜRÜYOR

Yargı sürecinin ağır ilerleyişinin işçinin aleyhine işverenin lehine olduğunu söyleyen işçi Ramazan Akınal, açtıkları davaların yasalara göre 2 ayda bitmesi gerekirken 15 aydır devam ettiğini dile getirerek, “Hakkımız ve emeğimiz için gerekirse bir 426 gün daha bekleyebiliriz” dedi.  

‘GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİLDİR’

İş mahkemelerine açtıkları tüm davaları kazandıklarını aktaran Akınal, işverenin kararı istinafa götürmesinden dolayı bekleyişlerini sürdürdüklerini söyledi. İstinaftan çıkacak olan kararında kendilerinin lehine olmasını beklediklerini ifade eden Akınal, şöyle devam etti: “Yaklaşık 5 aydır kararlar istinaf mahkemesinde bekliyor. Yargı süreci işçi için geç ilerliyor. Bazılarımızın davası 3’üncü duruşmada biterken bazı arkadaşların davası 5’inci duruşmada karara bağlandı. Geç de olsa kazanan biz oluyoruz, ancak geç gelen adalet adalet değildir” dedi.

‘HAKKIMIZI ALMADAN BU YOLDAN DÖNMEYİZ’

Grev süresince yalnız bırakılmadıklarını sözlerine ekleyen Akınal, ailelerinden ve sendikadan güç alarak mücadele ettiklerini paylaştı. Soğuk, sıcak demeden mücadeleyi sürdürdüklerinin altını çizen Akınal, “Greve başladığımız zaman yaz mevsimi olduğu için çok sıcaktı. Sonrasında soğuk ve ağır bir kışı geçirdik. Şimdi tekrardan önümüzde zorlu bir kış bizi bekliyor. Ancak olumsuz hava koşulları bizlerin hak arama mücadelesini hiç etkilemiyor. Soğuk da olsa, sıcak da olsa hakkımız verilene kadar grevi bırakmayacağız. Sendika, aile ve irademizden aldığımız güç ile hak mücadelemizi yargı alanında tam anlamıyla kazanacağız. Hakkımızı tam anlamıyla alana kadar bu yoldan dönmeyeceğiz” diye ekledi.  

‘SENDİKASIZ ÇALIŞMAK KÖLELİKTİR’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre sendikaya üye olmadan önce işin bu boyuta gelebileceğini bildikleri halde kararlarından dönmediklerini söyleyen Akınal, sözlerinin sonunda şu mesajı verdi: “Sendikasız işçi, patronlar için bulunmaz bir nimettir. İşveren sendikadan çıkmamız durumunda maaşımıza zam yapma vaadinde dahi bulundu, ancak biz kabul etmedik. Çünkü sendikasız çalışmanın kölelikten bir farkı yok. İşçiler güçlü bir sendikaya üye olarak öyle çalışsınlar. Bu işin başı ne kadar zor ise, sonrasından büyük kolaylık var. Sendikasız işçide iplerin hepsi patronun elindeyken, sendikalı işçide iplerin hepsi işçinin elindedir.”