42 baronun ardından 20 Yargıtay üyesi de Saray'a gitmiyor!

42 baronun ardından 20 Yargıtay üyesi de Saray'a gitmiyor!

42 baronun ardından 20 Yargıtay üyesi de Saray’daki adli yıl açılış törenine gitmeyecek.

380 üyeli Yargıtay’da 20 kadar üye “bireysel tercihlerle” Saray’daki törene katılmayacak. 

Saray'da yapılacak adli yıl açılışını 42 baronun boykot etmesinin ardından bir tepki de töreni düzenleyen Yargıtay’ın içinden geldi. 20 kadar Yargıtay üyesi, “bireysel tercihlerle” törene gitmeme kararı aldı. 

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, bir Yargıtay üyesi, gerekçesini “Yürütmenin merkezi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde adli yıl açılışı yapmak yargı bağımsızlığını zedeler. Bir siyasi partinin genel başkanının gözetimi altında bu törenin yapılmasına karşıyız. Siyasilerin etkisinden uzak bir yerde tören yapılmalı” sözüyle açıkladı. 

Yargıtay Başkanlığı, 15 Temmuz 2016’dan bu yana, adli yıl açılış törenlerini Saray'da bulunan bulunan Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenliyor. 2 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni de Saray’da olacak. Yargıtay, tören kapsamında Türkiye Barolar Birliği (TTB) ve 79 baro başkanlığına da davetiye gönderdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın arasında bulunduğu 42 baro yönetimi, Yargıtay’ı eleştirerek Saray’daki törene gitmeyeceklerini açıkladı. TBB ise törene gitme kararı alırken, bu yıl Başkan Metin Feyzioğlu’nun da bir konuşma yapacağını bildirdi. İzmir Barosu, TBB’ye tepki göstererek “Bizi temsil etmiyorsunuz” dedi.