40 derecede 14 saat çalışma karşılığında 50 lira kazanıyorlar!

40 derecede 14 saat çalışma karşılığında 50 lira kazanıyorlar!

Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa'da gün boyu tarlada güneş altında çalışan tarım işçileri 14 saat çalışma sonucu günlük 50 TL alıyor.

Şanlıurfa'da tarlalarda çapa, sulama ve ürün toplama işi yapan tarım işçileri, 05.00’ten akşam 19.00’a kadar 50 lira yevmiyeyle çalışıyor. Tarım işçilerinin maruz kaldığı sıcaklık 40 derecenin üstünde.

Suruç ovasında bu zorlu şartları yaşayan ailelerden birisi Kılıç ailesi. 

'BU GÜNEŞİN ALTINDA AKŞAMA KADAR ÇALIŞIYORUZ'

MA'nın haberine göre eşi ve üç çocuğuyla birlikte tarlada çalışan Sara Kılıç, önceleri Türkiye’nin batı illerine mevsimlik işçi olarak gittiklerini, Suruç’a suyun gelmesiyle son 4 yıldır kendi memleketlerinde çalıştıklarını söyledi. Sabah saat 05.00’te kalkıp akşam saat 19.00’a kadar tarlada çalıştıklarını söyleyen Kılıç, “Bu güneşin altında akşama kadar çalışıyoruz. Eve gittiğimizde bazen akşam yemeği dahi yemeden yatıyoruz. Böyle bir çile çekiyoruz. Hasret kaldık elbiselerimizi yıkamaya, duş almaya. Zaten sabah gelip akşam eve gidiyoruz. Hangi ara elbiselerimizi yıkayıp, duş alacağız. Yorgunluktan başımızı kaldıramayacak hale geliyoruz. Karın tokluğuna yani 50 lira yevmiyeyle çalışıyoruz. 3 -4 ay böyle çalışıyoruz, bakalım ne zaman parasını alabileceğiz" dedi.

Çocuklarının aynı eziyeti yaşamaması için onları okuttuğunu ancak hiçbirinin iş bulamadıklarını dile getiren Kılıç, çocuklarının da kendisiyle birlikte tarlada çalıştığını söyledi. 

ÜNİVERSİTE MEZUNU TARIM İŞÇİSİ

Kılıç’ın oğlu İlhami Kılıç, üniversitede sağlık bölümünden mezun olduğunu ancak 3 yıldır atanamadığını belirtti. Kılıç işsiz olduğu için ailesiyle birlikte tarlada çalışıyor. Gün doğmadan tarlada olduklarını ve akşama kadar çapa ve sulama işlemlerini yaptıklarını söyleyen Kılıç, “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Kazandığımız para karın doyurmuyor. Çocukluğumdan beridir tarlalarda çalışıyorum. Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. Aldığımız para 1 kilo ete denk düşüyor. Aldığımız parayla nasıl geçinelim?” diye sordu.