4 TÜVTÜRK işçisi daha işe iade davasını kazandı

4 TÜVTÜRK işçisi daha işe iade davasını kazandı

Muğla TÜVTÜRK Taşıt Muayene İstasyonu'nda sendika üyesi oldukları için işten atılan işçiler birer birer işe iade davalarını kazanmaya devam ediyor.

İleri Haber

Muğla TÜVTÜRK Taşıt Muayene İstasyonu'nda Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılan ve 250 gündür direnişte olan 18 işçinin, işe iade davası devam ediyor. 7 işçinin işe iade edilmesinin ardından, 4 işçi daha işe iade davasını kazandı. İşverenin her bir işçi için 12 + 4 olmak üzere 16 aylık sendikal tazminat ödeyeceği öğrenildi.

TÜVTÜRK Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ’de çalışan işçiler, iş yerindeki kötü çalışma koşulları, hak gaspları ve alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye olmuş, işverenin yoğun baskı ve tehditlerine rağmen sendikadan istifa etmeyen üyelerden 18 işçiyi işten atmış, atılan üyeler adına işe iade davaları açılmıştı. Değişik iş mahkemelerinde ve farklı tarihlerde görülen işe iade davalarından dün Muğla 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 6 işçinin dava duruşması yapıldı. Yapılan duruşmada Mahkeme feshin geçersizliğine ve sendikal nedenle olduğunu belirterek 4 işçinin işe iadesine karar verdi. Diğer iki işçinin ise dosyadaki eksiklerin tamamlanması için davaları 3 Mayıs’a ertelendi.

TÜVTÜRK HER İŞÇİYE TAZMİNAT ÖDEYECEK

Nakliyat-İş Sendikasından yapılan açıklamada, “Mahkeme işten çıkarmaların haksız ve sendikal nedenle yapıldığını kabul ederek, işe iadeye, işçinin başvurusuna, işverenin işe başlatıp başlatmamasına bağlı olmaksızın 12 aylık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata hükmetti. Ayrıca işçinin 4 aylık ücreti tutarında boşta geçen sürenin ücretinin de ödenmesine karar verdi. Böylece Muğla Tüvtürk işvereni her bir işçi için 12 + 4 olmak üzere 16 aylık sendikal tazminat ödemeye mahkum oldu” ifadelerine yer verildi.

11 İŞÇİYE İŞE İADE KARARI

Nakliyat-İş’ten yapılan açıklamada "Geçtiğimiz haftalarda da Muğla Taşıt Muayene İstasyonunun merkezi Şanlıurfa da olduğu için Sendikamızın çoğunluğuna yapılan itirazda, Şanlıurfa 3. İş Mahkemesince reddedilerek, yetki davası da sendikamız lehine sonuçlanmıştı. Ayrıca 9 Nisan’da yapılan duruşmada da mahkeme 7 üyemiz için de aynı kararı vermişti. Böylece toplam 11 üyemize işe iade kararı verilmiş oldu. Diğer üyelerimizin de davalarının aynı şekilde sonuçlanacağını düşünüyoruz. Dolayısı ile işverenin işçi sendika düşmanlığı yaptığı, üyelerimizi sendikal nedenlerle işten çıkarttığı, iş yerinde toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını engellemek için yasaları çiğneyerek, haksız ve hukuksuz davrandığı mahkemeler tarafından da bir kez daha ispatlanmış oldu" ifadeleri yer aldı. 

CEZA DAVASI 30 MAYIS’TA

İşverenin işçiler üzerinde uyguladığı baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlamasına yönelik Nakliyat-İş Sendikası ve işçiler tarafından Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu sonucu açılan Ceza Davası da 30 Mayıs 2019’da Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.