4 Ekim Hayvanları Koruma Günü: Yasal düzenleme yapılmadığı için hayvanlara karşı işlenen bu suçlar önlenemiyor!

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü: Yasal düzenleme yapılmadığı için hayvanlara karşı işlenen bu suçlar önlenemiyor!

Ülkemizde, 2019'un 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü de hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence ve katliamların önlenemediği bir tarih olarak kayıtlara geçti.

İleri Haber

Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma günü. Bugünün, dünyayı paylaştığımız dostlarımızın yani hayvanların günü olarak kutlanması gerekirken, maalesef ki dostlarımızın hala yaygın biçimde şiddet gördüğü, işkence edildiği ve öldürüldüğü gerçeğiyle karşı karşıyayız. Dahası, ülkemizde bu zulmün önüne geçecek bir yasal düzenleme de henüz yok.

Uzun süredir ülkemizde gündemde olan bir ‘Hayvan Hakları Kanunu’ AKP iktidarının oyalamaları dolayısıyla henüz çıkarılmadı. Meclis’te, Hayvan Hakları Araştırma Komisyonlarının kurulması da bu konuyu hayata geçirmeye henüz yetmedi. Son kurulan Komisyonun, hazırladığı taslağı bugün Meclis Başkanlığı’na sunması bekleniyordu. Ancak raporun bir hafta daha ötelenmesine karar verildi.

'HAYVANLARI KORUMA KANUNU, 'HAYVANLARI SAKIN KORUMAYIN' ÜZERİNE KURULU'

Ülkemizde Kabahatler Kanunu kapsamında olan Hayvanları Koruma Yasası’nın değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, Hayvanları Koruma Kanunu 'hayvanları sakın korumayın' üzerine kurgulu olduğu kurulu olduğu için failleri yakalayamıyorsunuz, yakalanan kişiler mahkemeye çıkmıyor, yargılama olmuyor, yargılama olmadığı için bu kişiler sanık, mahkum olmadıkları için sabıka kayıtlarına işlenmiyor” dedi.

Hayvan hakları konusundaki farkındalığın 3 birim, vahşilik ve hayvanlara sadizmin de 10 kat oranında arttığını belirten Şenpolat, “Bunu önleyebilmek için eğitim ve yasal değişikliklerin de olması gerekiyor. İnsanları caydırabilmek için de hayvanlara kötü muamele eden insanların gerekiyorsa tutuklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HAYTAP tarafından yapılan açıklamada da, ülkemizde 4 Ekim’in bir kutlama günü olmadığı belirtildi.  Açıklamada, “Hayvanları KoruMA yasasının hala değiştirilemediği, bu yıl da  diyoruz ki hayvanlarına huzur vermeyen toplumun huzur bulmayacağını artık anlamamız gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

Hayvan haklarını korumak isteyen kişiler 1822 yılında İngiltere de bir araya gelerek ilk hayvan koruma birliğini kurdular. Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında Floransa'da toplanan bu kuruluş, dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

KANUN DEĞİŞMEDİKÇE EZİYET VE KATLİAM SÜRÜYOR

Öte yandan yasanın değişmediği her an hayvanlara dönük birçok farklı şekildeki eziyet ve katliam da sürüyor.

Yasa olmadığı için hayvanlara yönelik engellenemeyen ve hayvanların her an karşı karşıya oldukları suçlara şu örnekler verilebilir:

- “Bakımevi” ve “barınak” adı altında hayvanların hapsedilmesi ve toplanması

- Pet shop ve internetten hayvan satışı yapılması

- Avcılık, toplayıcılık, çevre kirliliği, doğal alanları işgal etmek gibi sebeplerle birçok hayvanın katledilmesi. Soyu tükenme noktasına gelen hayvanlara soykırım uygulanması.

- Hayvanat bahçelerinde, hayvanların kafesler içerisinde hapsedilerek doğal ortamlarından uzaklaştırılması

- Yunus ve deniz memelisi parkları ile yunus terapisi benzeri uygulamalarla deniz canlılarının doğal ortamlarından uzaklaştırılması

- Fayton uygulamasında atlara yapılan işkence ve atların katledilmesi

- Hayvanların dövüştürülmesi ve güreştirilmesi

- Hayvanlara yönelik cinsel saldırılar

- Hayvanlara zarar vermek amacıyla yapılan her türlü işkence