4 Ağustos Perşembe notları: Dikta Rejimi 'sürdürülebilirlik' peşinde

4 Ağustos Perşembe notları: Dikta Rejimi 'sürdürülebilirlik' peşinde

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün 15 Temmuz sonrasında OHAL'le perçinlenmeye çalışılan Dikta Rejimi'nin sürdürülebilirlik kaygısıyla attığı adımları değerlendireceğiz.


'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün 15 Temmuz sonrasında OHAL'le perçinlenmeye çalışılan Dikta Rejimi'nin sürdürülebilirlik kaygısıyla attığı adımları değerlendireceğiz.

DİKTANIN EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN...

AKP tarafından 15 Temmuz darbe girişiminden önce duyurulan ancak Meclis'ten geçirmekte zorluk çekilen ekonomik düzenlemeler, fırsattan istifade büyük bir hızla yasalaşıyor. 
Bunlardan en önemlilerinden biri olan Vergi ve Varlık Barışı düzenlemeleri dün yasalaştı. İleri Haber'in yoğun bir şekilde ve ayrıntılarıyla gündeme taşıdığı yeni düzenlemelere göre, Başkanlık yolunda ilerleyişi rahatlatacak dış sermaye akışınnın sağlanabilmesi için Türkiye'yi neredeyse bir kara para cennetine çevirecek bir Varlık Barışı düzenlenmiş oldu. Bu düzenlemeyle yurt dışında tutulan varlıkların (döviz, altın, tahvil vb.) Türkiye'ye getirilmesi durumunda, "nereden buldun" diye sorulmayacak ve bu varlıklar vergi alınmaksızın kabul edilecek. Meclis'ten geçen Vergi Barışı ile de bütçeye yaklaşık 50 milyar TL'lilk bir giriş öngörülüyor.
Osmangazi köprüsü örneğinde olduğu gibi kamu için büyük yük anlamına gelen "mega projelerin finansman sorununun çözülmesi ve bütçede yalanan sıkıntıların çözümü için gerekli olan bu düzenlemeler yalnızca dün geçen yasalarla sınırlı da değil. Yine Meclis'in gündeminde olan zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası ve Varlık Yönetimi Fonu düzenlemeleri de aynı amaca hizmet etmek üzere düşünüldü.

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ
 

POLİTİK MEŞRUİYET ŞART AMA...

Dikta rejiminin sürdürülebilir olması politik meşruiyetiyle de ilintili. Erdoğan, gelecek pazar günü Yenikapı'da yapacağı mitinge CHP ve MHP liderlerinin katılması isteğini bir kez daha tekrarladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu mitinge katılacağını açıkladı. 

Ancak söz konusu AKP olunca, kapsayıcılığın da sınırları var. 
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, FOX TV’de canlı yayınlanan Çalar Saat programına konuk oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin pazar günü Yenikapı’da yapılacak mitinge katılmasıyla ilgili konuşan Malkoç, “Bu tabi Devlet Bahçeli için de bir imkandır. Ömründe görmediği bir kalabalığa hitap edecek” dedi.

İlgili haber için tıklayınız.
     
ABD GENELKURMAY BAŞKANI'NA MUSTAFA KEMAL'Lİ DARBE FİLMİ İZLETMİŞLER


ABD Genelkurmay Başkanı'nın Türkiye ziyaretine bu köşede sıkça değindik. Konu önemli, zira AKP'nin darbe girişiminin arkasında olduğunu söylediği ABD'nin, hem de en yüksek askeri temsilcisinin Türkiye'de olması karşılıklı verilecek mesajlar bakımından önem taşıyordu. 
İki gün önce, ABD Genelkurmay Başkanı Org. Joseph Dunford’a ABD'nin darbedeki rolüne ilişkin herhangi bir soru sorulmadığını duyurmuştuk. 
Bugün bu ziyaretle ilgili ortaya çıkan bir gerçek daha oldukça dikkat çekici. Başbakan'ın, ABD'li generali ikna etmek üzere, ziyaret sırasında kendisine darbe girişimine ilişkin bir belgesel izlettiği ve bu belgeselde Mustafa Kemal vurgusunun olduğu ortaya çıktı. Sürdürülebilir Dikta'nın, dış destek bulmak için Mustafa Kemal vurgusuna ihtiyaç duyduğu anlaşılıyor.

İlgili haber için tıklayınız

DİKTA'NIN GÜNCESİ...

AKP cephesinde bunlar yaşanırken, rejimin karakteri kendini sürekli ele veriyor. İşte buna ilişkin birkaç güncel gelişme:
- Türkiye üniversitelerinde hazırlanan tüm yüksek lisans ve doktora tezlerinin erişime açıldığı YÖK’e bağlı Ulusal Tez Merkezi’nde Fethullah Gülen’le ilgili tezlerin kaydının silindiği ortaya çıktı. Kaydı silinen tezler arasında Gülen cemaatini eleştiren tezler de var.

- Ankara Çankaya’da öğretmenlerin katıldığı bir seminerde öğretmenlere gerici Milli Şuur Dergisi dağıtıldı. “Materyalist eğitimden milli eğitim olmaz” konulu derginin yanı sıra, öğretmenlere bir de “Peygamber efendimizin eğitim notu” başlıklı bir kitapçık verildi. 

- Başarısız askeri darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında pek çok kurumda devam eden cadı avı İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'ne de sıçradı. Okul yönetimi yaz tatili devam ederken biri Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) üyesi iki öğrenciye soruşturma açtı.
Haklarında soruşturma açıldığını yaz tatili devam ederken öğrenen öğrenciler, neyle suçlandıklarını öğrenmek için okula gittiklerinde "Soruşturmanın konusu ‘İzinsiz afiş asmak’ ile ilişkilidir" cevabını aldı. İzinsiz denen pankartta laiklik vurgusu yer alıyordu.