3’üncü havalimanı işçileri iş bıraktı: Direniş sürecek

3’üncü havalimanı işçileri iş bıraktı: Direniş sürecek

Sık sık iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen 3'üncü havalimanı inşaatında, son yaşanan olay sonrası işçiler eylem başlattı. Eyleme, jandarma tarafından saldırı yapıldı.

İleri Haber

Güncelleme 21.30

İnşaat-İş Sendikası , inşaat alanına polis ve jandarma ekiplerinin yığınak yaptığını, bunun bir operasyon hazırlığı olabileceğini belirtiyor.

Güncelleme 20.50

İşçiler sendika temsilcileriyle bir araya gelerek "Mücadele kazandıracak" dedi.

İleri Haber'e konuşan işçiler  talepleri kabul edilene kadar direnmeye devam edeceklerini aktardı. İşçiler yarın sabah saatlerinde tekrar buluşmak üzere dağıldı.

Güncelleme

İşçilerin kararlı bekleyişi sonrasında Arnavutköy Kaymakamı inşaat alanına tekrar geldi. İşçilerin bir kısmı kaymakamla görüşmeye giderken, geri kalan işçiler jandarma barikatları önünde bekleyişini sürdürüyor.

Güncelleme 16.55

İşçilerin talepleri şirket yönetimi tarafından reddedildi. İşçiler yarın eyleme devam edecek. Konuyla ilgili İnşaat İş'ten yapılan açıklamada, Basında yer alan "talepler kabul edildi" haberleri doğru değildir. Direnişimize aynı ısrarla yarın da devam edeceğiz." denildi.

Güncelleme 15.15

İşçiler kendilerini ziyarete gelen HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’e şantiyedeki iş cinayetlerini ve yaşananları şöyle anlattı:

“-Her gün kazalar yaşanıyor. Yarım saat içinde kayboluyor. Ölümleri gizliyorlar. 
-Göçük haberi çıktı yalanladılar. Kazalarında ölümlerin 1000’leri aştığı söyleniyor. 

-Kemersiz adama düştükten sonra kemer takıyorlar. “Kemeri vardı, suç bizde yok” gibisinden. Burada bir firma “Ben 170 bin lira sigortaya para ödemişim, adamım işçim ölecek de kalacak da! Böyle bir laf mı olur? Ölmüş diyoruz, “Olsun, ben para ödemişim ölecek de, kaza da geçirecek de sakatlanacak da. SGK’dan geldiler. “Ne maaş alıyorsun?” dediler. 3500 dedim, “Burada 1600 yazıyor” dediler. Asgari ayrı yatırılıyor, diğerini elden alıyorum dedim. “Bu yasak” dediler. Yasaksa düzeltin dedim, yine aynı…

(Bir çatı işçisi) Rüzgar var, çatıda iş güvenliği yok.”

Güncelleme 14.05

Basına konuşan inşaat işçileri, iş cinayetlerine tepki göstererek, “İçimiz acıdı. Şu anda kendimden nefret ediyorum. Ben insan mıyım diyorum. Değerim yok mu benim bu ülkede? Ben ne şartlar altında yaşıyorum burada. Gerçekten içler acısı, insan olarak görmüyoruz kendimizi” dediler.

Yakında yaşanan iş cinayetinde 3 kişinin öldüğünü ifade eden işçiler, bugün yaşandığını söyledikleri bir iş cinayetinden bahsederek şunları anlattılar:
“Şurada bir arkadaş düştü, hemen bir arabaya bindirip arkadan dolandırdılar. Götürdüler, vefat etti çocuk. Kardeşi burada kendini yerden yere vurdu. Basın vardı diye hiç kimseyi salmadılar, hemen götürdüler sesini çıkartmasın diye.”

Güncelleme 13.35

Yine İnşaat İş'ten yapılan açıklamada, "Sendika temsilcilerimizin jandarma komutanıyla yaptığı görüşmede herhangi bir işçi arkadaşımızın gözaltına alınmadığı bilgisi verildi.Müzakereler devam ediyor." denildi.

Güncelleme 12.20

İnşaat İş Sendikası polisin bölgeye 3 TOMA ve 4 gözaltı aracıyla yığınak yapmaya başladığını ve gözaltıların olduğunu açıkladı.

Güncelleme 12.00

İleri Haber’e konuşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Gönüllüsü Aslı Odman, İstanbul'da mahalli sınırların vilayet sınırlarıyla örtüştürülmesi ve tüm köylerin mahalleye dönüştürülmesinin ardından söz konusu bölgelerdeki güvenlik denetiminin de jandarmadan alınarak tüm kentte polise devredildiğini söyledi.
Odman, “Yerel yönetimler hukukunda önemli değişiklikler yapan 6360 sayılı Yasa’yla, büyükşehir belediyelerinin sınırları genişletilerek, il sınırlarını kapsar hale getirilmiştir. Uygulama 2014 Mahalli Seçimleri’yle birlikte hayata geçirilmiştir” dedi. 

Ayrıca, havalimanının olduğu Akpınar mevkiinin ise daha 2004 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sınırları, vilayet sınırları ile örtüştürüldüğünde mahalle, yani polisin sorumluluğundaki bölge statüsüne geçirildiğini ekleyen Odman, “Türkiye'de işçilerin canları, sağlıkları ve hakları pahasına hayata geçirilen ve adına 'çalışma barışı' denen emek rejiminin bekası için, yetkisizleştirilen ve unutulan bir kurumun tekrar sahaya sürüldüğünü görüyoruz” dedi.


Güncelleme 11.35

Jandarma "Yönetim istifa" sloganlarıyla iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarını protesto eden işçilere gaz bombalarıyla saldırdı.


İş cinayetleri ile sıklıkla gündeme gelen 3’üncü havalimanı inşaatında yine bir iş cinayeti yaşandı. Geçtiğimiz gün meydana gelen iş cinayetinde işçileri taşıyan iki servis çarpıştı. Ağır yaralanan en az iki işçinin bugün yaşamını yitirdiği, çok sayıda işçinin de yaralı olduğu öğrenildi. Yaşanan iş cinayetinin ardından 3’üncü havalimanı inşaatı işçileri eylem başlattı. Şantiye yolunu kapatan işçiler araçların girişine izin vermiyor.

İŞ CİNAYETLERİ VE ÇALIŞMA KOŞULLARI PROTESTO EDİLİYOR

Eylemlerini sürdüren işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesini de talep ettiği öğrenildi. İşçilerin kaldıkları koğuşlarda tahta kurusu bulunduğu ve bu sorunun işçilerin tüm şikayetlerine rağmen çözülmediği; işçilerin servis sıkıntısı nedeniyle kamp ile şantiye arasındaki ulaşım sorunu yaşadığı belirtildi. Bir işçi, "Odalarımız tahtakurusu, pire dolu. Her gün iki tane ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var" dedi.

Ayrıca, iş cinayetinin yaşandığı 3’üncü havalimanı inşaatında bütün işçilerin, “patronlarının şantiye gezisi olduğu” gerekçesiyle geçtiğimiz gün saat 21.00’e kadar sahada tutulduğu ve yaşanan iş cinayetinin ardından işçilerin eyleme geçtiği aktarıldı.