'Şeytan taşlama' Suudiler için servet kapısı

Her yıl milyonlarca Müslüman'ın hacı olmak için ziyaret ettiği Mekke, bu yıl facialarla gündemde. 'Şeytan taşlama' sırasında gerçekleşen izdihamda yüzlerce hacı adayı hayatını kaybetti. Öte yandan hac ziyaretinin Suudi ailesi için bir servet kaynağı haline geldiği ve sadece 'şeytan taşlama' sayesinde milyon dolarlar kazanıldığı ileri sürülüyor.

Can Bursalı - İleri Haber

Hacı olmak için Suudi Arabistan'da bulunan 3 milyona yakın Müslüman, 'şeytan taşlama' için Mekke yakınlarındaki Mina'ya gidiyor. 'Şeytan taşlama' sırasında bugün çıkan izdihamda ise, şu ana kadar 717 hacı adayının hayatını kaybettiği açıklandı. Her geçen saat rakamın daha da artması ise facianın boyutunu gösteriyor.

Bugün yaşanan facianın ardından 'şeytan taşlama' ile ilgili yaptığımız araştırmalarda ise, çok ilginç iddialarla karşılaştık. Bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre, 'şeytan taşlama' ritüeli, Suudi Arabistan yönetimi için büyük bir gelir kapısı haline gelmiş.

Hacı olmak isteyen Müslümanların küçük şeytan, orta şeytan ve büyük şeytana attığı taşların biriktirilip poşetlenerek tekrar satıldığı iddiası üzerine, basit bir hesaplamayla her yıl yalnızca şeytana atılan taşların tekrar satılması halinde ortaya çıkabilecek rakamın büyüklüğü ise oldukça çarpıcı. 

İddialara göre, bu yıl 3 milyona yakın Müslüman'ın her birinin yapmak zorunda olduğu şeytan taşlama ritüelinde tanesi 3 dolardan toplam 9 poşet taş alması gerekiyor. Toplamda 27 milyon poşet taşın satış rakamı ise 81 milyon doları buluyor.

Tahmin edilen büyük kazanca karşın Suudi yönetiminin hacıların güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almakta yetersiz kaldığı da iddia ediliyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan vinç kazasının dışında Mekke'de toplu ölümlerin yaşandığı birçok örnek biliniyor. Bugün yaşanan izdiham faciasıyla ilgili olarak da Suudi yönetimi sorumluluk kabul etmeyerek hacı adaylarının disiplinsizliğini gerekçe gösterdi.

Kimi iddialara göre ise, şeytana atılan taşlar Müzdelife adlı yerden toplanıyor. Bölgenin taşlık bir yapıda olması nedeniyle taşları toplama işinin burada yapıldığı bildiriliyor. Müzdelife'den taşları toplayan hacılar, taşları yıkayarak şeytan taşlama ritüelinin yapıldığı Mina Dağı'na gidiyor. 

İHSAN ELİAÇIK: HAC İBADETİNDE KÖKLÜ REFORM GEREKİYOR

İddiaları sorduğumuz yazar İhsan Eliaçık ise, Hac ibadetinde köklü bir reforma gidilmesi gerektiğini söyledi. Eliaçık, yüzyıllardır Kabe etrafında yaşayan bazı ailelerin hacılar üzerinden büyük ticari kazançlar elde ettiğini belirtti.

Eliaçık şöyle konuştu:

"Peygamber zamanında Hac görevinden elde edilen gelir, yoksul, çaresiz Müslüman'lara dağıtılır, sosyal adalet sağlanırdı. Ama Suud ailesi ve Kabe etrafında yaşayan köklü kabileler, bu yöntemi değiştirdi. Şimdi şeytana atılan taşın dahi ticarileştiği iddiasını konuşuyorsak burada bir hata var demektir. Köklü bir reform yapılmalı ve tüm Müslümanlar arasından seçilecek bir kurul, elde edilen gelirleri toplayarak, Peygamber zamanındaki gibi yoksulların, çaresizlerin ihtiyaçlarını karşılamalıdır."