373. F Oturumu: Hasta mahpus Mesude Pehlivan serbest bırakılsın

373. F Oturumu: Hasta mahpus Mesude Pehlivan serbest bırakılsın

Hasta tutsakların serbest bırakılması için İHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan F Oturumu’nun 373. buluşmasında hasta mahpus Mesude Pehlivan serbest bırakılması talep edildi.

Ersan Kınık

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta tutsakların serbest bırakılması için yapılan F Oturumu’nun 373. Buluşmasında hasta tutsak Mesude Pehlivan’ın serbest bırakılması istendi. 

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada “373. F Oturması hasta mahpus Mesude Pehlivan serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” yazılı pankartlar açıldı.

373. haftanın basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi başkanı Gülseren Yoleri okudu.

10 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen 246. F Oturması’nda Mesude Pehlivan’ın durumunun kamuoyu ile paylaşıldığı ve tedavisinin sağlanması için yetkililerin göreve çağrıldığını hatırlatan Yoleri şöyle devam etti: 

“O tarihten önce derneğimize gönderdiği mektubunda Silivri 9  No’lu Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda kalırken mide kanseri hastası odluğunu, kemoterapi tedavisi de dahil her tür tedavisinin engellendiğini, hastalığının giderek kötüleştiğini, buna rağmen tek kişilik hücrede tutulduğunu, ‘Güler Zere gibi ölüme terk edildiğini’ ifade etmişti.

19 Aralık Katliamı sırasında kadın mahpusların yakıldığı koğuşta bulunan Mesude Pehlivan, bu katliam sırasında kullanılan kimyasal gazların da tetiklemesi ile kanser hastalığına yakalanmıştı. Mide kanseri tedavisi için Çapa Onkoloji. Bölümünde takipli bir hastaydı.

16 yıl boyunca, Bayrampaşa, Bakırköy, Silivri ve Gebze hapishanelerinde tutulan ve tedavisi gerektiği gibi yapılmayan Mesude Pehlivan, çeşitli girişimler sonucunda, tedavisinin yapılabilmesi için cezasının infazı 6 ay ertelenerek tahliye edilmişti.

Mesude Pehlivan, infaz erteleme süresinin bitmesi sonrasında, tedavisi tamamlanmadığı hatta hastalıkları daha da ilerlemiş ve çeşitlenmiş olmasına rağmen yeniden tutuklanarak cezaevine konuldu.”

Mesude Kahraman’ın halen Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulmakta olduğunu söyleyen Yoleri, Kahraman’ın mide kanseri, lenf tüberkülozu ve solunum yolu kanseri gibi hastalıklarla yaşamını sürdürmeye çalıştığını hatırlattı ve Mesude Kahraman’ın 10 Nisan 2019 tarihinde İHD’ye gönderdiği mektubu okudu.

“Gebze’ye geldim geleli hastalıklarımın tedavisi ile ilgili atılmış yeni bir adım yoktur. Gebze Kadın Hapishanesi’nde; ortamıyla, yaşamıyla, beslenme yanıyla hastalıklara uygun bir zemin var. Hastane, revir, doktor, kontroller, sevk vs. koşulları yanıyla da tedavi ihtiyacıma cevap verilemiyor. Daha önce Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı tarafından takiplerim yapıldığından ve hasta dosyalarının da bu kurumda bulunduğundan yeniden bu hastaneye sevk talep ettim. Ancak Gebze, İstanbul il sınırları dışında denilerek Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ne gönderiliyorum. Buradaki doktorlar durumumla ilgili hiçbir şey bilmiyorlar ve deneme yoluyla bana uygun tedavi bulmaya çalışıyorlar. Bu da tedavimi geciktiriyor."

Gülseren Yoleri açıklamayı “Bizler İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak Mesude Pehlivan’ın tedavi hakkına erişimi önündeki engellerin kaldırılması ve tedavisinin yapılabilmesi için derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Hapishanelerin ölüm merkezlerine dönüşmemesi için önlemler alınmasını, hapishanelerin bu alanda çalışan ulusal ve uluslar arası bağımsız örgütlerin denetimine açılmasını talep ediyoruz” diyerek bitirdi.

Eylem, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “Tecridi kaldırın ölümler olmasın”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “İnsan haklarıyla insandır”, “Mesude Kahraman serbest bırakılsın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla sona erdi.