366. hafta F Oturumu’nda hasta tutuklu Aydın Çubukçu'nun serbest bırakılması talep edildi

366. hafta F Oturumu’nda hasta tutuklu Aydın Çubukçu'nun serbest bırakılması talep edildi

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan 366. hafta F Oturumu’nda hasta tutuklu Aydın Çubukçu'nun serbest bırakılması talep edildi.

İleri Haber

Fotoğraflar: Ersan Kınık

İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan 366. hafta F Oturumu’nda hasta tutuklu Aydın Çubukçu'nun serbest bırakılması talep edildi. 

Müebbet hapis hükümlüsü Çubukçu'nun sağ gözünün işlevini tamamen yitirdiğine, sol gözünde ise yüzde 60 görme kaybının olduğuna dikkat çekilen açıklamada Çubukçu'nun serbest bırakılması talep edildi.

Foto: Ersan Kınık

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Bugün, İmralı Hapishanesinde uygulanan ağır tecridin kaldırılması için açlık grevi eylemi başlatan Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevi eyleminin 143. günü. Açlık grevi eylemleri bir yandan yurt içi ve yurt dışından katılımlarla yaygınlaşırken, diğer yandan hapishanelerde yaşamına son verme eylemleri başladı.

Ağır insanlık suçu olan tecrite karşı kendi bedeninden vazgeçen Zülküf Gezer ve Ayten Beçet'ten sonra 24 Mart günü Erzurum Oltu T Tipi Hapishanesi'nde Zehra Sağlam ve 25 Mart günü Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Medya Çınar yaşamlarına son verdiler. Mahpusların cansız bedenleri bile ailelerine gösterilmeden adeta kaçırılarak defnedilmiştir. Bu uygulamalar insanların vicdanlarında derin bir yara bırakırken, devleti yönetenlerin de kendisi gibi düşünmeyenlere karşı ne kadar acımasız olabileceğini göstermiştir.
Hangi neden ve suçla yargılanmış olursa olsun, her mahpus önce insandır ve temel hak ve özgürlüklerinden mahrum edilemez. Tecrit bir işkence yöntemidir ve devlet bu insanlık suçunu işlemeye son vermelidir!
366. F oturmamızı yaptığımız bu hafta da, sizlere 60 yaşındaki ağır hasta mahpus Aydın Çubukçu'nun durumunu paylaşacağız.
Yaklaşık 26 yıldır hapiste olan Aydın Çubukçu müebbet hapis hükümlüsüdür. Bir süre önce tutulduğu Rize/Kalkandere L Tipi Hapishanesinden Ağrı/ Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'e sevk edilmiştir. Aydın Çubukçu'nun sağ gözü hapishane koşulları nedeniyle tamamen işlevini yitirmiş, sol gözünde ise katarakt nedeniyle yüzde 60 oranında görme kaybı bulunmaktadır.
Hepatit B hastalığı nedeniyle Aydın Çubukçu'ya karaciğer nakli yapılmış, operasyon sonrası düzenli kontrollerinin yapılması için Ankara veya İstanbul'a sevk edilmesi gerektiğine dair rapor verilmiştir. Ancak hapishane idaresine sevk için başvuru yapılsa da başvururular dikkate alınmamış ve tedavi hakkı ihlal edilmiştir. İleri derecede siroz hastası olan Aydın Çubukçu'nun safra kesesinde de çok sayıda taş tespit edilmiştir. Hapishane koşullarından kaynaklanan kronik bronşit, nefes darlığı gibi hastalıkları da olan Aydın Çubukçu'nun aynı zamanda mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunmaktadır.
Hepatit B, kronik bronşit, nefes darlığı, görme kaybı yaşayan aynı zamanda kronik siroz hastası olan, mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunan mahpus, sürekli ve düzenli tedavi edilmesi gerekirken ilaçları dahi verilmemektedir. Aydın Çubukçu hastaneden aldığı hapishanede kalamaz raporuna rağmen serbest bırakılmamaktadır.
Bizler, İnsan Hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak; mahpusların yaşam hakkının korunmasını, tedavi haklarının sağlanmasını, tecritin kaldırılmasını ve keyfi uygulamaların son bulmasını istiyoruz.