32 gündür direnen Kale Kayış işçilerinden kitlesel eylem: 'Çalışırken ölmek istemiyoruz'

32 gündür direnen Kale Kayış işçilerinden kitlesel eylem: 'Çalışırken ölmek istemiyoruz'

Kale Kayış işçileri, direnişin 32. gününde kitlesel bir eylem düzenledi. Eylemde işçilerin kararlılığı göze çarparken, direnişe verilen destek ise günden güne büyüyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan ve 300 işçinin çalıştığı Kale Kayış fabrikasında 100 işçinin, kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine ve sendikalaşma nedeniyle artan baskılara karşı başlattığı direniş 32 gündür devam ediyor.

İşçiler, bugün Silivri sahilinde Petrol-İş Sendikası öncülüğünde kitlesel bir eylem düzenledi. Kalabalık bir işçi topluğunun katıldığı eyleme, Türkiye İşçi Partisi (TİP); Mücadele Birliği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platfromu (BDSP); Devrimci İşçi Partisi (DİP); Emekli Sen, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) de destek verdi.

‘DİRENİŞİMİZ SÜRECEK’

Eylemde Petrol İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, “Bizlerin tek derdi onurumuzla ve alınterimizle çalışıp, evimize bir parça ekmek götürmektir” derken, Kale Kayış’ta işçi sağlığı ve iş güvenliği şartları düzelene kadar ve sendikanın varlığı kabul edilene kadar, direnişlerini sürdüreceklerini söyledi.

‘KALE KAYIŞ’TA HİÇBİR YASAL MEVZUATA UYULMUYOR’

Düşova’nın ardından İSİG adına konuşan Murat Çakır, mart ayında 108 işçinin, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti. Çakır, “108 işçinin hepsi sendikasızdı. Yani sendikasız çalışmak, ölüm demek. Binlerce yaralanma, binlerce meslek hastalığı demek. Ve bugün Kale Kayış işçileri çalışırken ölmemek için, yaralanmamak için, meslek hastası olmamak için Petrol-İş Sendikası’na örgütlendiler. Çünkü Kale Kayış fabrikasının çalışma şartları işçileri hasta ediyor, yaralıyor, bugüne kadar 3 arkadaşımız iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Hiçbir yasal mevzuata uyulmuyor” dedi.

Eylemde sık sık “Sendika haktır, engellenemez”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.