31 Mart Seçimleri'ne giderken yapılan hileler

31 Mart Seçimleri'ne giderken yapılan hileler

İleri Haber 31 Mart Yerel Seçimleri'ne giderken yaşanan seçim hilelerini derledi.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

31 Mart Yerel Seçimleri'ne giderken yaşanan seçim hileleri tam gaz devam ediyor. Bu seçim döneminde Kürt illerinde seçmen kaydı silme ve tek günlük görevle asker taşıma olarak öne çıkan, 13 milyon fazla oy pusulası basılmasıyla yükselişe geçti. 

27 OCAK 

Yalova’nın Armutlu ilçesindeki İhlas Tatil Köyü’ndeki bir dairede 52 seçmenin tespit edilmesi üzerine CHP ilçe başkanı Gönül Yıldırım ve CHP Armutlu Belediye Başkan Adayı Ali Çetinkaya savcılığa ve ilçe seçim kuruluna suç duyurusunda bulundu. Konutta oturanların polis tutanakları ile tespit edildiğini söyleyen ilçe seçim kurulu, yapılan itiraza ret cevabı verdi.

29 OCAK

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için askıya çıkarılan seçmen listelerinin askıdan indirilmesi ardından Diyarbakır’da seçmen kayıtlarının dondurulduğu ortaya çıktı. HDP Diyarbakır İl Örgütü tarafından yapılan incelemeler sonucunda Kulp’ta 946, Çermik’te 47, Çınar’da 368, Çüngüş’te 2, Dicle’de 40, Hani’de 226, Hazro’da 4, Kocaköy’de 19, Yenişehir’de ise 4 olmak üzere toplamda 1656 seçmen kaydının dondurulduğu görüldü.

3 ŞUBAT 

YSK tarafından alınan karar gereği seçim günü Kürt illerine 10 bin polis ve asker gönderilecek.

5 ŞUBAT

Artvin İl Seçim Kurulu kentte boş ve yıkık dökük 6 evde kayıtlı 97 seçmenin de aralarında bulunduğu 704 seçmenin kaydının dondurulduğu açıkladı.

7 ŞUBAT

HDP Seçim İşleri Komisyonu, usulsüz seçmen kayıtlarının kaydırılmasına ilişkin hazırladığı raporda, 14 bin 286 asker ve polisin, 31 Mart seçimlerinde Kürt illerinde oy kullanacağını kaydetti.

9 ŞUBAT

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde seçmen kayıtlarının dondurulmasının ardından bu kez 13 sandığın birleştirilmesi kararı alındı. 31 Mart'da yapılacak yerel seçim öncesi seçmen kaydırılması kararına HDP itiraz etti.

 

10 ŞUBAT

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 204 seçmenin kaydı silindi, yerlerine 122 yeni seçmen eklendi.

11 ŞUBAT

Kritik yerlere asker ve polis ataması yapılıyor.

CHP'nin YSK temsilcisi Yakupoğlu, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimiyle ilgili YSK'daki gelişmeleri şöyle anlattı: "Seçmen listelerinin dökümü henüz yapılmadı. Seçmen, kendi seçim çevresi dışında görevli olsa dahi oy kullanamaz. Bu sebeple 31 Aralık 2018 tarihinden önce İçişleri Bakanlığı pek çok kritik yere polis, Milli Savunma Bakanlığı da asker yığarak o yerin seçmeni yaptı. Yasal olarak elimiz bağlı. Yığma veya kaydırılan seçmenler oy kullanacak ama tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmenler (kendi seçim çevresindekiler hariç) oy kullanamayacak. YSK'nın bu anlaşılmaz seçme hakkını kısıtlayan ve 8/3 oy çokluğu ile alınan ayrıca hiçbir ortamda uygulanmayan propaganda kararına, özel TV kanallarının YSK tarafından denetlenme hakkının kaldırılmasına kanun eklendiğinde benim gözlemim her seçim, bir öncekinden maalesef daha olumsuz koşullarda yapılıyor. Sandık ve seçmen listesinde bir sorun yok. Sorun; sandığı dayanaksız sorgulamak, olumsuz sonuçlara ve sandığa gitmeyerek çözüm bulacağına ısrarla  inanmak. Oysa en güçlüden kurtulmak için en güçlü ikinciye oy vermek matematik bilimidir"

12 ŞUBAT

Siirt'te yapılan polis baskınlarında 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan ikisinin kentte silinen ve kaydırılan 12 bin civarında seçmenin kayıtlarını ortaya çıkaran Halkların Demokratik Partisi yöneticileri Cemal Turhan ve Eşref Tekin olduğu öğrenildi.

24 ŞUBAT

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) seçim güvenliği ile ilgili bir noktaya dikkat çekti. 24 Haziran seçimlerinde oy kullanılan 180 bin sandıktan 2 bin sandık üzerinde ayrıntılı inceleme yapan BMO, 250 sandıkta hata tespit etti.

26 ŞUBAT

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlı Avdan köyünde, 31 Mart seçimleri dolayısıyla 5 olan nüfus 35'e çıktı.

28 ŞUBAT

YSK'nın aldığı yeni kararla, önümüzdeki yerel seçimde seçmen sayısından 13 milyon fazla oy pusulası basılacak.